Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

  • 0
     


 Διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων
  Ξεπέρασαν τον Ιανουάριο τις 5.000 οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών. Σημειώνεται πως οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται στους 2.500.000 περίπου.
Ειδικότερα, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012, ενώ κινητικότητα σημειώθηκε και στο σκέλος της ενημέρωσης των οφειλετών από τις Εφορίες με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία άνω των 250 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισπράξεις έναντι παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 170 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, έχει ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013 και έχει ζητήσει από τους εφόρους να προχωρήσουν σε ότι χρειασθεί και προβλέπει ο νομός για να το πετύχουν.
Οι εφοριακοί υποχρεούνται να ενημερώνουν, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω επιστολών, τους οφειλέτες. Αν δεν βρουν τους ίδιους, τότε ειδοποιούν οικεία τους πρόσωπα, ώστε να γνωστοποιήσουν την οφειλή και την επίσκεψή τους στην εφορία.
Η ενημέρωση δίνει περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση του ποσού. Διαφορετικά, θα ενεργοποιείται η νομοθεσία περί ανείσπρακτων οφειλών, που σημαίνει ότι κινείται η διαδικασία περί κατασχέσεων για χρέος άνω των 300 ευρώ.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι τα μέσα Μαρτίου να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ οφειλών, όταν στο πρώτο τρίμηνο 2012 είχε εισπράξει 550 εκατ. ευρώ.
Πρώτα στη λίστα προς είσπραξη είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2013, ύψους 13,2 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν όσα από τα ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών (43,3 δισ. ευρώ) θεωρούνται ότι έχουν πραγματικές πιθανότητες είσπραξης. Συνολικά το εκτιμώμενο ποσό που μπορεί να εισπραχθεί δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιών και νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου