Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αταυτοποίητες παραμένουν 140.928 συντάξεις

Aταυτοποίητες, χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, παραμένουν 140.928 συντάξεις (από τις 4.387.270) τέσσερις μήνες μετά την δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ηλιος» που κατέγραψε για… πρώτη φορά όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους, ώστε να διασταυρωθούν και να «φωτιστούν» οι γκρίζες περιοχές.
Με τις διασταυρώσεις μπορούν να εντοπιστούν οι διπλοεγγεγραμμένοι και όσοι έχουν περισσότερες από μία συντάξεις (κύριες και επικουρικές) οι οποίοι έως σήμερα λόγω ελλείψεων στη μηχανογράφηση που δεν μπορούσε να υπολογίσει το άθροισμα των αποδοχών του γλίτωναν τις περικοπές των συντάξεων εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονίων.
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας , ήταν πραγματικός άθλος ο περιορισμός των αδήλωτων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ μέσα σε λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, στην πρώτη καταγραφή στις 10-12-2012, 560.412 συντάξεις βρέθηκαν χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Στην τελευταία ροή στις 12-04-2013 έχουμε κατορθώσει – τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση- αυτό τον αριθμό να τον μειώσουμε στις 140.928 συντάξεις. Δηλαδή, από τις που χορηγούνται σήμερα ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1.52% δεν έχει ΑΜΚΑ (δηλαδή 66.859 συντάξεις) και μόλις το 1.69% των συντάξεων δεν έχουν ΑΦΜ (δηλαδή 74.069 συντάξεις). Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ελλειπή στοιχεία σημειώνεται στα ταμεία του δημοσίου τομέα . Παρόλο που είχε καταστεί σαφές με διαδοχικές ενημερώσεις ότι οι αταυτοποίητες συντάξεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θα ανασταλούν προσωρινά για το μήνα Μάιο, το υπουργείο Εργασίας λόγω της εορτής του Πάσχα, έδωσε εντολή στην ΗΔΙΚΑ να καταβληθούν κανονικά όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαίο να αναρτηθεί εκ νέου η ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ στο διαδίκτυο (www.idika.gr) (από αύριο Τρίτη 23-4-2013) προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ που αφορούν σε συντάξεις του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τη μη συμπληρωμένες σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ συντάξεις που αυτό χορηγεί.

Οι δύο ιστοσελίδες θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο μέχρι και τις 9-5-2013 ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνταξιούχοι να εξακριβώσουν οτι οι συντάξεις τους είναι πλήρως ενημερωμένες αναφορικά και με τους δύο αριθμούς (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και σε αντίθετη περίπτωση να προβούν στην συμπλήρωση τους. Ως εκ τούτου, τίθεται σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 4144/2013 σύμφωνα με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης που δεν είναι ταυτοποιημένη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Σημειώνεται δε οτι το σύνολο των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ήλιος» θα αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης διοικητικού χαρακτήρα να κλείσει οριστικά μια ακόμη πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή αυτής από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου