Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Χωρίς γιατρούς και φάρμακα οι 300 ακρίτες μας

Στις αρχές του 20ου αιώνα στο Καστελόριζο κατοικούσαν 14.000 άνθρωποι, ενώ τώρα οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 300. Τριακόσιοι ήρωες που επιμένουν να ζουν στο πανέμορφο αυτό νησί, χωρίς μόνιμο γενικό γιατρό ή παθολόγο και χωρίς φαρμακείο. Το είδαμε με τα μάτια μας, συμμετέχοντας στην αποστολή του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που διοργάνωσε εκεί το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του. Η επιλογή του Καστελόριζου δεν ήταν τυχαία. Έγινε για να τονίσει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του ακριτικού νησιού, αλλά και την επιμονή των κατοίκων του να μη δέχονται τις ιατρικές υπηρεσίες εκ Τουρκίας που μπορούν να παρέχουν με πλωτό νοσοκομείο οι γείτονες... Οι γείτονες τους οποίους νιώθεις κάτι περισσότερο από κοντά σου όταν βρίσκεσαι στο Καστελόριζο. Ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες που νομίζεις ότι, αν απλώσεις τα χέρια σου, θα πιάσεις τα φώτα της τουρκικής πόλης Κας... «Εμείς προσφέρουμε σε όποιον γιατρό έρθει να μείνει μόνιμα στο νησί δωρεάν κατάλυμα κι ένα γεύμα ημερησίως αλλά κανείς δεν βρίσκεται... Το Καστελόριζο έχει φτάσει στα όριά του. Στο τέλος θα εκκενώσουμε και υα μείνουν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του νησιού Γ. Αχλαδιώτης, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Χ. Μαντάς, προσθέτει ότι «το Καστελόριζο μας έχει ανάγκη για να συνεχίζει να ζει».
Αποσπάσεις από Ρόδο
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Ρόδου έχει φροντίσει ώστε κάθε 15 μέρες να αποσπάται εναλλάξ από το Νησί των Ιπποτών προς το Καστελόριζο ένας γενικός γιατρός μεταξύ των 12 γιατρών που έχουν δεχτεί να μπουν σε αυτή τη διαδικασία ώστε να δώσουν λύση εκεί που η Πολιτεία δεν τα κατάφερε.... Αλλά ως πότε;
Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης που έφτασε στο Καστελόριζο συνοδευόμενος από δημάρχους, γιατρούς, γιατρούς, δημοσιογράφους αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Γ. Τούντα, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, δήλωσε με συγκίνηση ότι «οφείλουμε να διατηρήσουμε τους συνοριοφύλακες υγιείς. Είναι έργο των Ελλήνων, όχι των Τούρκων». Ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γ. Τούντας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η οικονομική κρίση αποτελεί μείζονα απειλή για την υγεία επειδή η φτώχεια είναι πρώτη αιτία αρρώστιας και θανάτου».

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους του Καστελόριζου από τους γιατρούς που έφτασαν στο νησί από την Αθήνα και τη Ρόδο.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
real.gr

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/06/xwris-giatrous-kai-farmaka-oi-300-akrites-mas.html#ixzz2W5psb74l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου