Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Τέλος το ΠΕΔΥ για τους μισούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Πόσοι αποχωρούν οριστικά

Τελικά λίγοι ήταν αυτοί που επέλεξαν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή στο ΠΕΔΥ και να κλείσουν τα ιατρεία τους. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
  Πάνω από τους μισούς γιατρούς του πρώην ΙΚΑ κρατούν τελικά τι ιδιωτικό τους ιατρείο και γυρίζουν την πλάτη στο ΠΕΔΥ του Άδωνι. Κάτι που φαίνεται πως δε δυσαρεστεί καθόλου τον κ.Γεωργιάδη ο οποίος άλλωστε είχε κάνει συμφωνία με την τρόικα και την Task Force για 2200 απολύσεις γιατρών.   Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις έκλεισε το απόγευμα της Πέμπτης και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει στα χέρια του ο Άδωνις Γεωργιάδης περίπου 4 στους 10 είπαν «ναι» στο ΠΕΔΥ. Ειδικότερα το 54% δεν έκαναν αίτηση για τρη μεταφορά τους άρα απολύονται αυτοδικαίως. Πρόκειται για 2680 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Αντίθετα 2319 γιατροί έκαναν αίτηση από τους συνολικά 4998. Ωστόσο εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί και άλλοι από τους 2319 να αποχωρήσουν καθώς έκαναν αιτήσεις με επιφύλαξη! Γεγονός που σημαίνει ότι θα αδειάσει ακόμη περισσότερο το ΠΕΔΥ από ιατρικό προσωπικό.   Πάντως το πρόβλημα του Άδωνι Γεωργιάδη δε σταματά εδώ. Από δω και πέρα φαίνεται ότι αρχίζουν τα δύσκολα καθώς θα κληθεί να καλύψει τα κενά σε ειδικότητες γιατρών που θα προκύψουν σε όλη τη χώρα. Τη στιγμή μάλιστα που στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις δεν υπάρχουν ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ διαφόρων ειδικοτήτων όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι κ.α. ώστε να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι. Και τα ποσοστά συμμετοχής στο ΠΕΔΥ ειδικά στην περιφέρεια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Είναι ενδεικτικό ότι στην 5η υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μόλις 3 στους 10 γιατρούς δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στο ΠΕΔΥ (32,3%) ενώ αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ποσοστό στην 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης 35,9%. 
  Τα σενάρια για το «αύριο»!
  Πάντως ο χρόνος φαίνεται ότι είναι ο χειρότερος εχθρός αυτή τη στιγμή για τον υπουργό Υγείας καθώς πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα όποια κενά ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των πολυιατρείων στις 20 Μαρτίου όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί. Και το ζήτημα είναι- όπως ανακοίνωσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΕΙΝΑΠ) -για το ΠΕΔΥ χρειάζονται περίπου 3000 με 3500 γιατροί. 
  Έχοντας στη διάθεσή του μόλις 2319 και ενδεχομένως και λιγότερους, θα πρέπει άμεσα να καλύψει τις κενές θέσεις. Με βάση το πλάνο του Άδωνι Γεωργιάδη σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να προσληφθούν επικουρικοί γιατροί ενώ οι 1000 συμβασιούχοι του πρώην ΙΚΑ που οι συμβάσεις τους είχαν λήξει στο τέλος του 2013, μπορεί να ενεργοποιηθούν πάλι και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν ώστε να ανοίξουν τα πολυιατρεία. Πράγμα βέβαια που δεν αναμένεται να είναι …ανώδυνο καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από όσους αποχώρησαν. Αναλυτικά τα στοιχεία των δηλώσεων τόσο του ιατρικού όσο και του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:
  Οι αιτήσεις ανά υγειονομική περιφέρεια
 
 
http://www.iatropedia.gr/articles/read/6180

Δήλωση Γεωργιάδη στην W.P.: ο καρκίνος δεν είναι επείγουσα περίπτωση παρά μόνο στο τελευταίο στάδιο


Δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη στην Washington Post : Ο Καρκίνος δεν είναι επείγουσα περίπτωση παρά μόνο στο τελευταίο Στάδιο.
Του Κώστα Βουκελάτου
Τι λές ρε άνθρωπε;;; Τι μυαλό είναι αυτό που κουβαλάς και μας εκθέτεις διεθνώς;; Είπα να σταματήσω να ασχολούμαι και να γράφω άρθρα κατά του Άδωνι Γεωργιάδη γιατί ότι είχα να πω το είπα και επιτέλους οι ευθύνες για την πολιτική που ακολουθείται στην υγεία και την τοποθέτηση του Άδωνι στο Υπουργείο Υγείας έχει ο Αντώνης Σαμαράς και μόνο.

Αδωνις: Ένας μικρούλης πλιασιέ θανάτου

Του Λευτέρη Καπώνη. Αχ, Παναγιά μου, πρωί-πρωί ο Χάρος στην τηλεόραση, δεν θα πάει καλά η μέρα...

Χάρο λέμε τον Άδωνι εμείς οι συνταξιούχες. Η Μαρίκα, που είναι πιο μορφωμένη γιατί οι γονείς της είχαν εμπόριο στον Βόλο μέχρι το '40 και μπόρεσε και σπούδασε, λέει πως ο Χάρος είναι πολύ σοβαρό πρόσωπο και ο Άδωνις, ένας μικρούλης πλασιέ θανάτου, που έχει εξουσία μόνο πάνω στους φτωχούς Έλληνες... Η Μαρίκα έχει πατήσει τα ογδόντα τρία. Εγώ είμαι πιο μικρή. Πάτησα τα εβδομήντα οκτώ ανήμερα που ψηφίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο. Μετά σταμάτησα να μεγαλώνω. Έμεινα στήλη άλατος όταν είδα τα Σόδομα και τα Γόμορρα του Σαμαρά...

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

7 συνδυασμοί για καλή υγιεία από το… φαρμακείο της φύσης!

βότανα 3 7 συνδυασμοί για καλή υγιεία από το... φαρμακείο της φύσης!
Προβλήματα στο στομάχι; Κουρασμένο και γερασμένο δέρμα; Εξασθενημένη όραση; Εξάντληση και κόπωση; Ή μήπως αδύναμα οστά; Όποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και να σας ταλαιπωρεί, η λύση βρίσκεται στη… φύση.
Υπάρχουν πολλά θρεπτικά και ευεργετικά για τον οργανισμό μας συστατικά, που βρίσκονται άφθονα σε φυτικά ή και ζωικά προϊόντα και μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την πολύτιμη υγεία μας. Η αξία αρκετών υπερτροφών, είναι ιδιαίτερα γνωστή και διαδεδομένη. Εκείνο που χρειάζεται είναι, να τις συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή και ο οργανισμός θα πάψει να έχει ανάγκη από τα κάθε είδους σκευάσματα… και υποκατάστατα.

Λήγει για τους γιατρούς η προθεσμία για το ΠΕΔΥ! Οι “εντός”, οι “εκτός” και οι ελπίδες Άδωνι

Dead line έχουν αύριο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θέλουν να μεταφερθούν στο ΠΕΔΥ. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
  Λήγει αύριο Πέμπτη μετά από επτά ημέρες η προθεσμία που είχε δοθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη στους γιατρούς, για να υποβάλλουν αίτηση μεταφοράς τους στο ΠΕΔΥ. Η καταληκτική ημερομηνία είναι αύριο οπότε και οριστικά θα πρέπει να έχουν αποφασίσει οι 5500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ αν θα θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα ή θα περιορισθούν στο ιδιωτικό τους ιατρείο χωρίς τον μόνιμο μισθό.Παράταση δεν αναμένεται να δοθεί καθώς δεν προβλέπεται και από το σχετικό νόμο. Και μπορεί το διάστημα των επτά ημερών να είναι λίγο για να αποφασίσει κανείς για το μέλλον του, κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη όμως οι γιατροί είχαν αρκετό καιρό στη διάθεση τους δεδομένου  ότι απεργούσαν τρεις μήνες. Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας ο υπουργός Υγείας θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με όσους μείνουν εκτός ΠΕΔΥ-ου για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει αμέσως την Παρασκευή δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης. 
  Πάντως οι ...ελπίδες Άδωνι εστιάζονται στο γεγονός ότι λίγοι γιατροί θα κάνουν τελικά δήλωση για να μπουν στο δημόσιο σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαλλαγεί από χιλιάδες μισθούς τους και θα ικανοποιήσει και την τρόικα....Και όπως φαίνεται οι απειλές Άδωνι ότι όποιος κάνει αίτηση για το ΠΕΔΥ και μετά δεν έρθει, δε θα κάνει ποτέ στη ζωή του σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έπιασαν τόπο. 
  Το αρχικό μαζικό κύμα υποβολής δηλώσεων (την πρώτη μέρα) για την ένταξη στο δημόσιο σύστημα έχει περιορισθεί και ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι τελικά πολύ λιγότεροι θα κάνουν τελικά τα χαρτιά τους για να προσληφθούν στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.   Πάντως στις 19 Μαρτίου λήγει η διαθεσιμότητα για όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ (περίπου 8000) ενώ στις 4 Μαρτίου λήγει η 15νθημερη διαθεσιμότητα ειδικών κατηγοριών (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κ.λ.π.). ενώ έχει υπολογισθεί ότι στις 20 Μαρτίου θα ανοίξουν και πάλι τα πολυιατρεία. 
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 http://www.iatropedia.gr/articles/read/6158

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αναλυτικός οδηγός για όλες τις αλλαγές από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ

Η ιατρική περίθαλψη 9 εκατομμύρια ασφαλισμένων αλλάζει με τη μετάβαση από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας).Το ΠΕΔΥ θα περιλαμβάνει τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.
Οι βασικές αλλαγές είναι δύο:
η καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ και η θέσπιση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ).

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι καβγάδες κάνουν κακό στην καρδιά....

Ένας καβγάς με το σύντροφό σας, πέρα από το ψυχολογικό στρες και την αναστάτωση που σας προκαλεί, είναι κακός και για την υγεία της καρδιάς σας.Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους δεν είναι υποστηρικτικός απέναντί τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες.Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ βρήκαν ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το άλλο τους μισό άλλες φορές είναι με το μέρος τους κι άλλες φορές «τους βγάζει από τα ρούχα τους» διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αγγειακή ασβεστοποίηση.Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι οι αρτηρίες τους είναι άρρωστες και έχουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.«Πολλές έρευνες επισημαίνουν τον κίνδυνο οι σχέσεις μας να αποτελούν προάγγελο θνησιμότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις καρδιαγγειακές ασθένειες» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο ψυχολόγος Bert Uchino.Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 136 ζευγάρια, με μέσο όρο ηλικίας τα 63 χρόνια.Το 30% αυτών ανέφεραν ότι ο σύντροφός τους ήταν πολύ υποστηρικτικός μαζί τους, ενώ το 70% πίστευε ότι ορισμένες φορές τους βοηθούσε, ενώ άλλες τους εκνεύριζε πολύ.Χρησιμοποιώντας έναν αξονικό τομογράφο για να ελέγξουν τις στεφανιαίες αρτηρίες των συμμετεχόντων στην έρευνα, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αγγειακής ασβεστοποίησης ήταν υψηλότερα όταν και οι δύο σύντροφοι θεωρούσαν ο ένας τον άλλον αμφίθυμο. 
zougla.gr

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δωρεάν οικογενειακός γιατρός για όλους τους ασφαλισμένους


Όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν δωρεάν οικογενειακό γιατρό τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός σημείωσε ότι σέβεται και καταλαβαίνει την ταλαιπωρία των πολιτών για όσο διάστημα διαρκέσει η μετάβαση στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας τονίζοντας ότι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν της επιπτώσεις των αλλαγών στους ασφαλισμένους. Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους μήνες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. «Δε λέω ότι φταίνε μόνο οι γιατροί. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είπα κουβέντα παραπάνω και να προκάλεσα οργή στους γιατρούς. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους γιατρούς για το πόσο αναγκαίες ήταν οι αλλαγές που έγιναν», σχολίασε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων των γιατρών για το νέο φορέα και επανέλαβε ότι δε θα γίνουν απολύσεις. Θα γίνουν απολύσεις απάντησε στον υπουργό πάντως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος.
 skai.gr

About ""

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τεχνολογία «avatar» δίνει ελπίδες σε παράλυτους

Πίθηκος με εμφυτευμένο τσιπάκι στον εγκέφαλο κατάφερε να ελέγξει τις κινήσεις άλλου πιθήκου
Νέες ελπίδες για τους ανθρώπους με παράλυση προσφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Εμφύτευσαν στον εγκέφαλο ενός πιθήκου ένα ειδικό τσιπ το οποίο του επέτρεψε να να κινήσει σε πραγματικό χρόνο -και μόνο με τα εγκεφαλικά κύματά του, δηλαδή τη «σκέψη» του- τα χέρια ενός άλλου πιθήκου, που ήταν ναρκωμένος και είχε ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στη σπονδυλική στήλη του. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για πρώτη φορά κατέστη δυνατό ένα ζώο να ελέγξει με αυτό τον τρόπο την κίνηση ενός άλλου ζώου εξ αποστάσεως.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πως θα βρίσκουν γιατρό μετά την κινητικότητα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!

Αλλάζουν σε περίπου έναν μήνα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εξυπηρετούνται οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Που θα βρίσκουν γιατρό τώρα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας αλλά και που με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας το ΠΕΔΥ
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
  Ανατροπές στην  πρωτοβάθμια περίθαλψη και μάλιστα άμεσα θα δούνε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς σιγά σιγά θα πρέπει να μάθουν να βρίσκουν -θέλοντας και μη – με διαφορετικό τρόπο το γιατρό τους. Καταρχάς σε περίπου έναν μήνα οπότε και αναμένεται να λήξει η κινητικότητα και θα ανοίξουν και πάλι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να τα επισκέπτονται.  
  Στο μεταξύ όμως όσο θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς που είναι περίπου 4500 σε όλη τη χώρα αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όμως όπως τονίζεται από το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε η πρόσβαση είναι ήδη εξαιρετιά δύσκολη καθώς για ένα ραντεβού απαιτείται αναμονή μηνών. Αμέσως μετά στο νέο σύστημα και όταν βεβαίως αυτό οργανωθεί, οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση τους σχεδιασμούς 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες. Μέχρι όμως να οργανωθούν και να δοθούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους,  θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία.
  Βασικό πρόβλημα είναι βέβαια ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δε διαθέτουν Κέντρα Υγείας παρά ελάχιστα αστικού τύπου. Γι αυτό και τα πολυιατρεία όταν θα ξανανοίξουν θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ώστε να παρέχουν βοήθεια όλο το 24ωρο.  
  Στο νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έχουν ξανά πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με το ενιαίο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά πιθανώς και σε μικρές ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι ήδη πολλοί ιδιώτες σκέφτονται να δημιουργήσουν μικρά κέντρα αφού ο νόμος  Άδωνι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα.
  Πάντως κάθε ασφαλσιμένος θα έχει και τον δικό του προσωπικό γιατρό τον λεγόμενο οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται για τα πρώτα προβλήματα υγείας. 
Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
 
 
 

Κύμα γρίπης σαρώνει την Ελλάδα: Νέοι θάνατοι-γέμισαν οι ΜΕΘ

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας αφού πάνω από την χώρα έχει ενσκήψει κύμα γρίπης. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων αλλά και των ασθενών όπου νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικές θεραπείας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα θύματα αγγίζουν τους 43 ενώ 61 νοσηλεύονται  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 156 άτομα.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η «δραστηριότητα» της γρίπης στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση υψηλών επιπέδων και οι υπηρεσίες του Κέντρου βρίσκονται σε επαγρύπνηση.Για το λόγο αυτό οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό και να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία. Στο σημείο αυτό συμβουλέυουν όλους όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα. Παράλληλα συστήνουν να λαμβάνουν  αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.Τα κρούσματα είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα παρότι ο καιρός είναι βελτιωμένος.Και το ζήτημα είναι πως οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός αν είναι διαθέσιμα τόσο τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα  όσο και οι ΜΕΘ ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.
 http://www.iatropedia.gr/articles/read/6110

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

H υπουργική απόφαση για το εφάπαξ

Ο Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε τη Δευτέρα την υπουργική απόφαση που αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των παροχών εφάπαξ στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με το νέο σύστημα, αναμένεται να επέλθουν μειώσεις κυρίως στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων όπου όμως δεν θα ξεπεράσουν το 15% ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα οι προσαρμογές στα εφάπαξ θα είναι ανεπαίσθητες. Εξαιρούνται από τις αλλαγές 25.472 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31-8-2013.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τι θα πάρουν από το πλεόνασμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις ή μερίσματα επεξεργάζεται η κυβέρνηση.Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τους εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης των συνταξιούχων με όριο τα 1.000 ευρώ.Το ποσό, ωστόσο, το οποίο τελικώς θα δοθεί, θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλεονάσματος.Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα, η ενίσχυση εξετάζεται να είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί, αν δηλαδή θα είναι ίδιο ποσό σε όλους όσοι έχουν σύνταξη έως 1.000 ευρώ ή θα είναι ανάλογα με το ύψος της κάθε σύνταξης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.Το κρίσιμο στοιχείο, όμως, που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα.Από αυτό θα κριθεί και το ποσό, το οποίο θα δοθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων.Η κυβερνητική δέσμευση, πάντως, είναι ότι το 70% του πλεονάσματος του 2013 (όποιο και αν είναι αυτό) θα δοθεί για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκαλέσει οι απανωτές περικοπές στις συντάξεις.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ποια είναι τα οφέλη από τη στιγμή που θα διακόψετε το κάπνισμα;

«Αν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό και τις γυναίκες, δεν ζεις περισσότερο. Απλώς σου φαίνεται ότι διαρκεί περισσότερο» έλεγε ο Βρετανός συγγραφέας και υπέρμαχος του καπνίσματος, Clement Freud. Άραγε, ήξερε τι θα συνέβαινε στο σώμα του αν αποφάσιζε να κόψει το τσιγάρο; Aλήθεια (και τα πολύ καλά νέα) είναι ότι αν αποφασίσει κάποιος να κόψει το κάπνισμα, το σώμα του θα ανακάμψει από τις τοξικές χημικές ουσίες που έχει εισπνεύσει, είτε ήταν καπνιστής για 30 χρόνια είτε πάλι για 30 μέρες.Βέβαια αν και οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, συνδέονται άμεσα με διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις και πολλά άλλα, η εθιστική ιδιότητα της νικοτίνης αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς εν δυνάμει μελλοντικούς πρώην καπνιστές.Οι περισσότεροι δεν έχουν το κατάλληλο κίνητρο για να κόψουν το κάπνισμα, ενώ άλλοι πάλι υποκύπτουν εύκολα στον πειρασμό εξαιτίας του στρες ή άλλων εξωγενών παραγόντων.Ποια είναι τα οφέλη από τη στιγμή που θα διακόψετε το κάπνισμα;