Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι αποφεύγουν το «τσεκούρι» στις συντάξεις τους μέσα στο 2015

Μια σειρά εργαζομένων θα υποστούν άμεσα τις αλλαγές, σε σημείο ανατροπών, που θα πραγματοποιηθούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα.Μάλιστα, όσα πρόκειται να συμβούν μέχρι το τέλος του 2015 είναι μόνο το πρελούδιο για τις μεγάλες αλλαγές που θα συμβούν το 2016. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα ταμεία αρχίζουν πλέον να εφαρμόζουν τον νέο τρόπο υπολογισμού των αποδοχών τους για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από 1/9/2015 και μετά, με βάση τον νόμο 3863/10 για όσους αποχωρούν από τον ιδιωτικό τομέα και τον νόμο 3865/10 για όσους αποχωρούν από το Δημόσιο.
Τροποποίηση
Την Πέμπτη κατατέθηκε, σε νέο νομοσχέδιο, τροποποίηση των διατάξεων για τον υπολογισμό των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις οποίες όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και αποχώρησαν μέχρι 31/8/2015 θα επηρεαστούν εξίσου από τον νέο τρόπο υπολογισμού με όσους συνταξιοδοτούνται από 1/9/2015 και μετά.Η τροποποίηση αυτή σημαίνει ότι όσοι πήραν ήδη σύνταξη θα έχουν εκ νέου υπολογισμό και θα λάβουν μικρότερο ποσό με συμψηφισμό από τα αναδρομικά που δικαιούνται εφόσον βγήκαν με προσωρινή σύνταξη στο 60% του μισθού τους.Όσων δε η σύνταξη εκδόθηκε ολόκληρη, θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που πήραν με ατομικές ειδοποιήσεις.
Επέκταση
Η τροποποίηση αυτή θα επεκταθεί και στα ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών). Έτσι, ενώ η αρχική διάταξη για τους ασφαλισμένους των εν λόγω ταμείων έλεγε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για αιτήσεις που υποβάλλονται από 1/9/2015 και μετά, με την τροποποίηση που έγινε για το Δημόσιο ο νέος υπολογισμός θα ισχύσει αναδρομικά και για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα από 1/1/2015 και συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31/8/2015 από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και άλλους φορείς, πλην ΟΓΑ. Τις μειώσεις από το νέο σύστημα γλιτώνουν όσοι είχαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2014 και αποχώρησαν μέχρι 31/8/2015, καθώς δεν τους επηρεάζει ο νέος τρόπος. Η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα, δηλαδή με τις μέσες αποδοχές της καλύτερης 5ετίας από τα 10 τελευταία χρόνια της εργασίας τους. Αν όμως η αίτηση υποβλήθηκε μετά την 1/9/2015, θα έχουν μειώσεις.

iefimerida.gr

Ζήστε με 384 ευρώ σύνταξη ρε αριστεροδεξιοί πασοκοποτάμιοι κουκουέδες....

Χωρίς ίχνος ντροπής «γραβατάκηδες» της διανοουμενίστικης αριστεράς ζητούν από τους πατεράδες και τους παππούδες μας να ζήσουν με 384 ευρώ το μήνα και την ίδια ώρα πουλάνε εισιτήρια περί δήθεν νέας σκληρής διαπραγμάτευσης για κούρεμα του χρέους και άλλες κωμωδίες....
Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που η συντεταγμένη πολιτεία φέρεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στα παιδιά, στους γέροντες και στα ζώα.Η Ελλάδα του Τσίπρα και του Καμμένου, η Ελλάδα της πιο «ασυνεπούς» κυβέρνησης όλων των εποχών όπου ακροαριστεροί και ακροδεξιοί συστεγάζονται κάτω από το Μαξίμου, η Ελλάδα του Κατρούγκαλου, του Νίκου Φίλη, του Αλέκου Φλαμπουράρη, η Ελλάδα της ακριβοπληρωμένης Παιδείας, της κατεστραμμένης Υγείας είναι η Ελλάδα της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ! Ούτε καν 390.384 ευρώ ακριβώς και με ρήτρα ανάπτυξης.
Με τέτοια λεπτομέρεια γίνεται το τσεκούρωμα των συντάξεων, της αξιοπρέπειας και εν τέλει της ζωής των ανθρώπων που μόχθησαν, πάλεψαν, δούλεψαν σαν σκύλοι μια ολόκληρη ζωή για να πεθάνουν σαν τα σκυλιά...Το ελληνικό κράτος ή ότι απέμεινε από αυτό εγγυάται για όλους 384 ευρώ. Είτε δούλεψες 5 είτε 45 χρόνια.
Ντροπή σε όποιον το σκέφτηκε και ακόμη μεγαλύτερη ντροπή σε όποιον το ξεστόμισε. Είτε Κατρούγκαλος λέγεται αυτός, είτε Τσίπρας, είτε οποιοσδήποτε άλλος. Ντροπή για τους πατεράδες και τους παππούδες μας που από το πενιχρό τους εισόδημα ζουν τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.Κύριε κονιόρδε με το ποσέτ βγείτε στον κόσμο, κατεβείτε στα πεζοδρόμια κοιτάξτε τον πατέρα σας στα μάτια και πείτε του ότι θα πρέπει να ζήσει με 384 ευρώ. Αν έχετε έστω και λίγα ψήγματα τσίπας, πρέπει να κρυφτείτε από προσώπου γης.Κανείς δεν πίστεψε ότι η δουλοπρέπεια απέναντι στα «γεράκια» των αγορών θα σας έφτανε σε αυτό το σημείο ξεφτίλας.
Κανείς δεν πίστεψε ποτέ ότι θα γκρεμίζατε έτσι εύκολα την γερόντισσα στο χωριό, τον παππού που ζει με τη συνταξούλα του παιδιά και εγγόνια, άνεργα από τα δικά σας... έργα.Έλληνα, πατριώτη, φίλε κι αδελφέ, εδώ τελειώνει ο δρόμος κι ο χρόνος. Εδώ.
Αν δεν θες να παλέψεις για σένα, πάλεψε για τη μάνα σου και τον πατέρα του, που θα καταντήσουν ζητιάνοι και επαίτες.Οι τύποι είναι αδίστακτοι και πρέπει να τους πάρει και να τους σηκώσει...Θα πρέπει δε να γνωρίζουν εκεί στα... υπόγεια του Μαξίμου που ορίζουν τις τύχες του λαού, πως όπως έλεγε και ο αρχαίος τραγικός Ευριπίδης:
«Μετά το όριο της πείνας, πλούσιοι και φτωχοί είναι το ίδιο». Αυτό το τελευταίο να το βιδώσετε καλά στο μυαλό σας, θα το βρείτε μπροστά σας... 

  Πηγή

Καταργείται η 35ετία για τη σύνταξη.....αυτή είναι "αριστερά"

.......στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μέσω κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης καταργούνται τα 35 χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει για να φύγουν να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω.Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν προσληφθεί πριν από το 1983, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18 Αυγούστου 2015, θα έπρεπε να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 58 ετών και έξι μηνών, μετά τις 19 Αυγούστου του 2015.Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη κι αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.Παράλληλα, για όσους δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.

- See more at: http://arouraios.gr/2015/10/katargeitai-h-35etia-gia-th-suntaxh/#sthash.acqpIgxo.dpuf

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις ανά ταμείο

  • ΙΚΑ: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου
  • ΝΑΤ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου
  • ΟΓΑ: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου
  • ΟΑΕΕ: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου
 Δημόσιο
  • Παλαιοί συνταξιούχοι: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου
  • Νέοι συνταξιούχοι: Τρίτη 10 Νοεμβρίου

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ανοιχτή εκδήλωση-παρέμβαση για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ από τα εργατικά σχήματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Aφισάκι-πρόσκληση για την κεντρική εκδήλωση των Κινήσεων-Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων- ταξικών Σχημάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη μάχη του ασφαλιστικού.Η εκδήλωση-συζήτηση θα γίνει στην Αίθουσα της ΠΟΕ- ΟΤΑ την Δευτέρα 2 Νοέμβρη στις 7.00 μ.μ.,
Ομιλητές:
Κουρούκλης Αντώνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ,
Μηνακάκης Βασίλης, βιβλιοϋπάλληλος, συγγραφέας του βιβλίου «Κοινωνική Ασφάλιση»,
Σταυρόπουλος Τάσος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών).
 
 

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σάλος από την αύξηση των ορίων ηλικίας - «Πάμε σε απόλυτη φτωχοποίηση» λένε οι φορείς

Μεγάλη δυσαρέσκεια, η οποία θα εκφραστεί καταρχάς μέσα από κινητοποιήσεις και συντονισμένες απεργίες είναι η πρώτη αντίδραση από την επίσημη-πλέον- υπουργική απόφαση που προβλέπει πλέον και επισήμως αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.από 6 μήνες έως 17 χρόνια . .Στην ουσία πρόκειται για εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αφορά στην σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 χρόνια με λιγότερα ένσημα. Όπως, εξάλλου, τονίζει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες το απόγευμα, η μετάβαση στα όρια ηλικίας θα γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, ενώ σύμφωνα με την ίδια απόφαση, καταργούνται και οι πρόωρες συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί έβγαιναν με 35ετία (δηλαδή είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με συμπλήρωση αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης μέχρι 31/12/2012), αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας.Η πρώτη συντονισμένη αντίδραση των φορέων θα έρθει την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ημέρα Πανελλήνιας και Παλλαϊκής απεργίας, για την οποία όλες οι εργασιακές οργανώσεις, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ενημέρωσης των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέαπροκειμένου να υπάρχει μαζική συμμετοχη. «Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που μετατρέπει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικου συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, πράγμα που καταργεί εντελώς την ανθρώπινη διάστασή του» τονίζει ο Δ. Καλομοίρης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ«Ουσιαστικά καταδικάζει όλους τους ασφαλισμένους σε συνταξιοδοτικό μεσαίωνα, όσοι προλάβουν να πάρουν σύνταξη φυσικά».Ο κ. Καλομοίρης επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας μαραθώνιος προκειμένου να πληροφορηθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τους ακριβείς όρους του νέου ασφαλιστικού και των ορίων ηλικίας. «Θα βγούμε όλοι στους δρόμους. Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και ανησυχία σε όλους τους εργαζόμενους, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το ασφαλιστικό σύστημα ισοπεδώνεται προς τα κάτω για όλους. Μιλαμε για την απόλυτη φτωχοποίηση. Και όπως ακριβώς έγινε το 2001 με αυτά που είχε προαναγγείλει ο τότε υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, έτσι και τώρα, με αγώνες θα παλέψουμε να το ανατρέψουμε».Στο ίδιο μήκος κυματος κινούνται και οι δηλώσεις στο newpost του Βαγγέλη Θεοδωρίδη,αντιπροέδρου της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ο οποίος μιλά για «εγκληματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ενός μη βιώσιμου συστήματος, για το οποίο επιλέγονται καταστροφικές λύσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο:
Μας είχαν μιλήσει για Σκανδιναβικό μοντέλο. Τώρα μας λένε για μοντέλο Νέας Ζηλανδίας. Ας ασχοληθούν μια φορά με το να φτιάξουν ένα δικό μας μοντέλο, ελληνικό, σύμφωνα με τις εγχώριες ιδιαιτερότητες που είναι πολλές. Υπάρχουν λύσεις για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό μας και αυτές δεν είναι να μας οδηγούν στην δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.
http://newpost.gr/oikonomia/494846/salos-apo-thn-aykshsh-twn-oriwn-hlikias-pame-se-apolyth-ftwxopoihsh-lene-oi-foreis

Σοκ : Αρπάζουν τα σπίτια των Ελλήνων…Αλλά επιδοτούν το ενοίκιο των λαθρομεταναστών!

Παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων που έμειναν άνεργοι ενώ επιδοτούν το ενοίκιο των λαθρομεταναστών ...Την ίδια στιγμή απειλούν με φορολογικά μέτρα απο το πρώτο ευρώ ,άνεργους ,συνταξιούχους του ΟΓΑ ,αγρότες καταργούν το ΕΚΑΣ και απειλούν με φυλακή τους Επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν αφού δεν έχουν !Το κράτος επιβάλει 23% στα γηροκομεία ,παίρνει τα αποθεματικά των κουρεμένων ταμείων με το έτσι θέλω ,όπως θα πάρει και τα Στρατόπεδα για τους λαθρομετανάστες και όχι για τους Άστεγους Έλληνες !Ταΐζει ο Στρατός και το ΠΝ τους λαθρομετανάστες στη Μυτιλήνη και τον Ελαιώνα αλλά δεν συμβάλει στα συσσίτια της εκκλησίας όπου έχουν πρόσβαση και οι Έλληνες …Ελλάς το Μεγαλείο σου!Που θα στηθούν τα γκέτο των λαθρομεταναστών στην Αθήνα …Μα που αλλού στα Ολυμπιακά ακίνητα που φτύσαμε αίμα για να τα κάνουμε και έγιναν εργολάβοι οι Αλβανοί εργάτες για να μην ξεχνιόμαστε !Θυμάστε τα επιδόματα σε Πακιστανούς ,Αλβανούς …Σκηνίτες και Δεντρίτες ; ! Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα στη χειρότερή της εκδοχή !Παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων και επιδοτούν το ενοίκιο των λαθρομεταναστών!…Ενώ παραδίδουν την φύλαξη των Συνόρων στα Σκόπια και Αλβανία στην «FRONEX»
Οι 30.000 – 10.000, δηλαδή, περισσότερες από όσες είχε ήδη συμφωνήσει – θα αφορούν θέσεις σε hotspots και κέντρα καταγραφής και οι «κατ” ελάχιστον» 20.000, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, μέσω επιδότησης ενοικίου και προγραμμάτων υποδοχής σε οικογένειες.Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε οτι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.Στα 17 σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία άλλων 50.000 θέσεων σε χώρες που βρίσκονται στην «οδό των Δυτικών Βαλκανίων», την κλιμάκωση της επιχείρησης Ποσειδών στην Ελλάδα μέσω της παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο!Την έναρξη μιας νέας επιχείρησης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και Ελλάδας-Αλβανίας που θα επικεντρωθεί στην έξοδο και την καταγραφή προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

- See more at: http://www.hellas-now.com/2015/10/blog-post_688.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.mD5EnWET.qUHZfPQE.dpuf

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Ποιοι μπορούν να βγουν τώρα στη σύνταξη

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των μισθωτών που ασφαλίζονται στοΙΚΑ, στο Δημόσιο και στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Με τα νέα όρια ηλικίας που είναι σε ισχύ από τις 19 Αυγούστου, η κοντινότερη ηλικία εξόδου στη σύνταξη διαμορφώνεται για το 2015 στο 56ο έτος και 6 μήνες, για όσους συμπληρώνουν το 55ο έτος μετά το νέο νόμο.Αντίθετα, όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει την ηλικία εξόδου (των 60, 58, 55, 52 ή και 50 ετών) πριν από την ισχύ του νόμου διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν χωρίς να έχουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η αλλαγή όμως που θα έχουν είναι στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης,ΑΝΥΠΟΒΆΛΟΥΝ αίτηση μετά την 1η/9/2015, ενώ σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, θα έχουν επιπλέον ποινή 10% στο ποσό που θα πάρουν.
Οι αλλαγές ισχύουν για όσους είχαν έναρξη της ασφάλισής τους ως τις 31/12/1992 και συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο μέχρι τις 31/12/2012, ενώ συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης μετά τις 19/8/2015.Οσοι είχαν έναρξη της ασφάλισής τους από 1ης/1/1993 και μετά δεν μπορούν να αποχωρήσουν πριν από τα 62 για μειωμένη σύνταξη και σε κάθε περίπτωση το όριο για πλήρη σύνταξη είναι το 67ο έτος, εκτός και αν έχουν 40 χρόνια ασφάλισης, οπότε παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62.Τα όρια ηλικίας που ισχύουν για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους έρχονται να εφαρμοστούν και για τους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους με σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο ως το 2022 που η πλήρης σύνταξη θα δίνεται στο 67ο έτος ή στα 62 με 40 έτη. Για τη μειωμένη σύνταξη τα όρια αυξάνονται επίσης και σταματούν στο 62ο έτος.Τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανά Ταμείο για κάθε ασφαλισμένο αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.
ΔΗΜΟΣΙΟ: Ποια όρια ηλικίας αυξάνονται και ποιοι αποχωρούν από τα 55 με μειωμένη σύνταξη
Ασφαλισμένοι με 25ετία το 2010
    Οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο και 25ετία ως το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 50 παίρνοντας πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπλήρωσαν την ηλικία αυτή μέχρι τις 18/8/2015. Αν όμως συμπληρώνουν το 50ό έτος μετά τις 19/8/2015, τότε το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 5 έτη και πάει στο 55ο. Οσες συμπληρώνουν το 50ό έτος μέσα στο 2016, θα φορτωθούν επιπλέον 1 έτος και 9 μήνες, δηλαδή το όριο συνταξιοδότησης πάει στα 56 και 9 μήνες. Οσες συμπληρώνουν το 50ό έτος το 2017 θα βγουν στα 58 και 5 μήνες, ακολουθώντας κάθε έτος το νέο όριο ηλικίας που ισχύει με τη συμπλήρωση του 50ού έτους.    Ανδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη στο 60ό και το 55ο έτος αντίστοιχα, φτάνει να έχουν συμπληρώσει τις ηλικίες αυτές πριν από τις 19/8/2015. Ετσι μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος που έκλεισε τα 55 το 2014 και είχε 25 χρόνια ως το 2010, μπορεί να αποχωρήσει με μειωμένη σύνταξη και μετά τις 19/8/2015 χωρίς να την πιάσουν τα νέα όρια ηλικίας γιατί συμπλήρωσε και την ηλικία και τα χρόνια υπηρεσίας πριν από τις αλλαγές. Αν όμως συμπληρώσει το 55ο έτος μετά τις 19 Αυγούστου και μέσα στο 2015, επιβαρύνεται από το νέο όριο που την πάει για σύνταξη στα 56 και 6 μήνες. Αν συμπληρώνει το 55ο έτος το 2016, θα ακολουθήσει το νέο όριο συνταξιοδότησης που είναι το 58ο, ενώ αν συμπληρώσει το 55ο έτος το 2019, θα πρέπει να περιμένει να γίνει 61 ετών και 10 μηνών για να κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και μάλιστα θα πάρει μειωμένη σύνταξη, εφόσον δεν συμπληρώνει συντάξιμο χρόνο 35 ή 40 ετών για να φύγει στα 62. Για τους άνδρες που έχουν 25ετία ως το 2010 αλλά κλείνουν το 60ό έτος μετά τις 19 Αυγούστου, προβλέπεται επίσης αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη. Για φέτος η αύξηση είναι 11 μήνες και το νέο όριο ηλικίας είναι το 60ό έτος και 11 μήνες, ενώ για όσους κλείνουν τα 60 το 2016, το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 61 και 9 μήνες για μειωμένη σύνταξη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε όλες τις περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης, η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν υπερβαίνει το 62ο έτος. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που συμπληρώνει τα 55 το 2019 δεν θα βγει με μειωμένη στα 62 και 6 μήνες, αλλά μόλις κλείσει τα 62.
Ανδρες, γυναίκες και γονείς με ανήλικο που συμπληρώνουν 25ετία το 2011 και το 2012
    Γυναίκα ή άνδρας που διορίστηκε πριν από το 1993 και συμπλήρωσε 25 χρόνια το 2011 με ανήλικο παιδί θα έβγαινε στη σύνταξη όταν συμπλήρωνε την ηλικία των 52 ετών. Οσοι συμπληρώνουν το 52ο έτος από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2015, θα συνταξιοδοτηθούν όταν κλείσουν το 55ο έτος. Οσοι συμπληρώνουν τα 52 το 2016 βγαίνουν στα 56 και 9 μήνες, ενώ για το 2017 το όριο είναι 58 και 5 μήνες, το 2018 το όριο αυξάνεται στα 60 και 2 μήνες, ενώ για κάποιον που συμπληρώνει τα 52 το 2022, το όριο ηλικίας για σύνταξη αυξάνεται στο 67ο έτος, εκτός κι αν στα 62 του θα έχει και 40 χρόνια για να βγει νωρίτερα.
    Ανδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 χωρίς ανήλικο μπορούν να επιλέξουν αν θα φύγουν με μειωμένη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν γίνουν 56 ή 58 ετών ή αν θα αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν συμπληρώσουν το 61ο ή το 63ο έτος. Ετσι αν μια γυναίκα είχε 25ετία το 2011 και συμπληρώνει τα 56 που θα έπαιρνε μειωμένη από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2015, θα έχει αύξηση του ορίου ηλικίας και θα πάρει μειωμένη σύνταξη στα 57 και 5 μήνες. Αν πιάνει τα 56 το 2016, θα βγει στα 58 και 9 μήνες, ενώ αν συμπληρώνει το 56ο έτος το 2018, θα βγει με μειωμένη πάντα σύνταξη στα 61 και 6 μήνες.
Δείτε αναλυτικά:












www.aftodioikisi.gr


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2015/10/Oi-allages-sta-oria-ilikias-syntaxiodotisis-Poioi-mporoyn-na-bgoyn-tora-sti-syntaxi.html#ixzz3plXUufhL

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Φαρμακοποιοί σε απεργία διαρκείας, γιατροί και νοσηλευτές σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Αδιέξοδη πολιτική εφαρμόζεται στην Αριστοτέλους αλλά και... αδιέξοδος καθίσταται για ένα διήμερο και ο ίδιος ο δρόμος καθώς σήμερα, Δευτέρα, έξω από το υπουργείο Υγείας θα διαμαρτύρονται και πάλι οι φαρμακοποιοί, ενώ αύριο, Τρίτη, την "σκυτάλη" θα πάρουν γιατροί και νοσηλευτές που διαμαρτύρονται για τους επικουρικούς και τους νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποχωρούν... Οι φαρμακοποιοί ξεκινούν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις με 24ωρο, επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα ζήσουμε εικόνες 2012, οπότε οι ουρές έξω από τα εφημερεύοντα φαρμακεία ήταν μεγάλες, όσο και η ταλαιπωρία των πολιτών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Δεν φαίνονται πολύ καλά τα πράγματα στην Υγεία, καθώς το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του εδώ και καιρό και οι ανατροπές σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση αυτή, χωρίς να μπορεί να τα τηρήσει, δίνουν και παίρνουν...Μετά τους φαρμακοποιούς, που αποφάσισαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το ιδιοκτησιακό (που περνά το πλειοψηφικό κομμάτι σε μη φαρμακοποιούς) και προσπαθώντας να αναστρέψουν την κατάσταση υπέρ τους με την Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται να εξειδικεύσει τις διατάξεις του μνημονιακού νομοσχεδίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αδιαμφισβήτητα... σειρά!Την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι οι γιατροί και νοσηλευτές από το ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας να παραμείνουν οι επικουρικοί γιατροί και οι συμβασιούχοι νοσηλευτές με μόνιμη σχέση εργασίας, αντί να απολύονται, επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους και να ψάχνει το υπουργείο νέους να αναπληρώσουν το κενό τους.
 Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
 "Στο νοσοκομείο μας εργάζονται 55 συμβασιούχοι συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό) στις παραπάνω κατηγορίες. Το αμέσως επόμενο διάστημα – δηλ. από τον τρέχοντα μήνα έως και 31 Δεκεμβρίου - λήγουν οι συμβάσεις τους! Δηλαδή, απολύονται! Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου. Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει πλέον πάρει τέτοιες διαστάσεις που με την αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων κλείνουν κρεβάτια, κλείνουν τμήματα! Τραγικό παράδειγμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του μεγαλύτερου νοσοκομείου (με άνω των 1.500 προσερχομένων σε κάθε  Γενική Εφημερία και δεκάδων χιλιάδων  ακόμη καθημερινά) που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πέντε επικουρικούς γιατρούς…Αντίστοιχη κατάσταση φυσικά υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με το συνολικό αριθμό αυτής της κατηγορίας (επικουρικούς, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ) να προσεγγίζει τους 1.000!! Επισημαίνουμε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα συνταξιοδοτηθούν αρκετές δεκάδες μόνιμου προσωπικού στον Ευαγγελισμό και 2 - 3.000 πανελλαδικά. Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη των συναδέλφων συμβασιούχων στον Ευαγγελισμό έπειτα από πρωτοβουλία του ΔΣ του Σωματείου μας.
Κοινό συμπέρασμα από τη συζήτηση ήταν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και δεκάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν.Το πρώτο ομόφωνο αίτημα είναι ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ αλλά και να μην υποχρεωθεί κανένας συνάδελφος να δουλέψει με το επαίσχυντο μπλοκάκι.   Υπήρξαν προτάσεις όπως πχ να γίνει ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι να τοποθετηθούν στη θέση τους μόνιμοι συνάδελφοι.  Πότε όμως θα προκηρυχθούν & θα καλυφθούν τα χιλιάδες κενά σε μόνιμο προσωπικό;; (πάνω από 1.000 υπολογίζονται μόνο για τον Ευαγγελισμό). Γι’ αυτό και πάγια θέση του Σωματείου μας είναι να μονιμοποιηθούν ΟΛΟΙ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άλλωστε με συγκεκριμένα τυπικά προσόντα έχουν προσληφθεί και ασκούν επάξια τα καθήκοντά τους τόσα χρόνια πλάι στους μόνιμους! · Αμέσως μετά τη σύσκεψη (16/10) πραγματοποιήθηκε παράσταση στη Διοίκηση που διατύπωσε εγγράφως (προς Υ.ΠΕ & Υπουργείο) την αναγκαιότητα για άμεση ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών λόγω της κρισιμότητας των πόστων που καλύπτουν.
· Επιπλέον, αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 3 Νοέμβρη στις 2 το μεσημέρι".

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Γιατί η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είναι μια πολύ κακή ιδέα...

Η διαφορά ανάμεσα σε ένα κράτος πρόνοιας κι ένα ολοκληρωτικό κράτος είναι θέμα χρόνου.Δεν υπάρχει ιδέα από το εξωτερικό που να καταργεί ατομικές ελευθερίες, να διευρύνει τις εξουσίες του κράτους και να αυξάνει την μεταφορά πλούτου από τους ιδιώτες προς την πολιτική τάξη και τους αυλικούς της, που οι Έλληνες πολιτικοί να μην προσπαθήσουν να την εισάγουν στην Ελλάδα. Η ιδέα για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του συνδρόμου σοσιαλμανίας των πολιτικών μας.Ρεπορτάζ στο “Έθνος”: «Επιχείρηση «πλαστικό χρήμα» υποχρεωτικά και παντού με εγκατάσταση συσκευών χρέωσης καρτών (POS) σε όλα τα επαγγέλματα και στις επιχειρήσεις, ακόμα και στα περίπτερα, από το 2016 ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με κεντρικό στόχο το χτύπημα της φοροδιαφυγής.» 
Για μια ακόμη φορά οι ιθύνοντες έχουν βγάλει το συμπέρασμα, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, επαναλαμβάνουν το δόγμα ότι το κράτος δεν εισπράττει αρκετά από τους φορολογούμενους. Οι πολιτικές προτιμήσεις της πολιτικής τάξης μόνο τυχαίες δεν είναι αφού την ίδια εβδομάδα βλέπαμε τίτλους όπως «Πως οι 23 ιδιωτικοποιήσεις έγιναν... εννέα» (Τα Νέα) και «Τα τέσσερα νέα χαράτσια που έρχονται» (iefimerida). 
Μειώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις και αυξάνουν τους φόρους, και επειδή όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να διατηρηθεί το σημερινό φαύλο κράτος ως έχει, η τελευταία ιδέα είναι το κράτος να υποχρεώνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες σ’ όλες τους τις συναλλαγές, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι δικές τους δυνατότητες, προτιμήσεις ή ανάγκες. Στον δρόμο προς τον σοσιαλισμό μέσω μνημονίων, η πολιτική τάξη δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει σπιθαμή ιδιωτικότητας και προσωπικής επιλογής στους Έλληνες πολίτες.
Η Ayn Rand είχε πει ότι «η διαφορά ανάμεσα σε ένα κράτος πρόνοιας και ένα ολοκληρωτικό κράτος είναι θέμα χρόνου». Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει το αληθές της παραπάνω θέσης μιας και αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι τίποτε λιγότερο από την από την επέκταση της κρατικής εξουσίας με την δικαιολογία μιας κρίσης που το ίδιο το κράτος δημιούργησε.
Ο μύθος που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει αυτό το νέο μέτρο είναι ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους στο κράτος. Ο κα Λαγκάρντ του ΔΝΤ με εμμονή επαναλαμβάνει ότι η σημαντικότερη αιτία της κρίσης είναι η αποφυγή φόρων. Η πραγματικότητα είναι ότιΑΝ στα χρόνια πριν από την κρίση οι Έλληνες πλήρωναν περισσότερους φόρους, αυτά τα επιπλέον έσοδα δεν θα είχαν πάει για να μειώσουν ελλείματα και χρέη. Η πολιτική τάξη θα τα είχε χρησιμοποιήσει για να κάνει περισσότερους διορισμούς, περισσότερα ρουσφέτια και για να αυξήσει τα προνόμια των κομματικών στρατών στο κράτος. Θα τα χρησιμοποιούσε για την επέκταση και διατήρηση του κράτους που έφτιαξε. Δηλαδή ότι ακριβώς θέλει να κάνει και τώρα.
Οι Έλληνες σήμερα πληρώνουν τους περισσότερους φόρους για το πιο ακριβό, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος στην Ευρώπη. Η συλλογή ακόμα περισσότερων φόρων από αυτό το κράτος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και διαρκώς αναβάλλονται. Για αυτό είναι απορίας άξιο ότι πολιτικοί που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι όχι μόνο υποστηρίζουν τέτοιες θέσεις, αλλά είναι αυτοί που τις προτείνουν. Κλασσικό παράδειγμα σ’ αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σε άρθρο του στην “Καθημερινή” υποστήριξε την συγκεκριμένη ιδέα. Έγραψε ο κ. Μητσοτάκης: «Ειδικά για την είσπραξη του ΦΠΑ, η χρήση του πλαστικού χρήματος μπορεί να αποβεί καταλυτική, καθώς οι απώλειες από τη μη είσπραξή του εκτιμώνται σε πάνω από 9 δισ. τον χρόνο στην Ελλάδα.» Η πραγματικότητα είναι ότι το όφελος της ελληνικής οικονομίας είναι 9 δις από την χρήση μετρητών και όχι πλαστικού χρήματος. Εννέα δις που δεν καταλήγουν στην πολιτική τάξη που χρεοκόπησε την Ελλάδα.
Πως θα μπορούσε να εξηγήσει κάποιος ότι ένας πολιτικός που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος επιθυμεί το κράτος να επιβάλει στους πολίτες πως θα συναλλάσσονται; Και μάλιστα το είδος της συναλλαγής που επιβάλει να γίνεται μέσα από ένα ολιγοπώλιο τραπεζών που επίσης έχει επιβάλει.Η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είναι μια πολύ κακή ιδέα γιατί καταργεί ελευθερίες, περιορίζει την ιδιωτικότητα και επεκτείνει μια κρατικοποίηση της καθημερινότητας που προ πολλού έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια. Σε περίπτωση δε έστω και μερικής επιτυχίας στο θέμα των εσόδων του κράτους, θα λειτουργήσει ως ένα ακόμα εμπόδιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.


blemilo.com

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Αλτσχάιμερ: Πρώιμη πρόβλεψη με τεστ εικονικής πραγματικότητας

Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να ανιχνευθεί δεκαετίες ολόκληρες πριν από τα πρώτα συμπτώματα, χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο τεστ εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science από Γερμανούς επιστήμονες νευρολόγους.

Άτομα 18-30 ετών κλήθηκαν να περιηγηθούν μέσα από έναν εικονικό λαβύρινθο, με σκοπό να ελεγχθεί η λειτουργία ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου τους. 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ είχαν ξεχωριστές επιδόσεις σε αυτό το τεστ εικονικής πραγματικότητας.Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, αναφέρουν οι ερευνητές.Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ Lukas Kunz του Γερμανικού Κέντρου για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα στη Βόννη, υποστηρίζουν ότι η ομάδα υψηλού κινδύνου περιηγείτο στον λαβύρινθο με διαφορετικό τρόπο και είχε μειωμένη λειτουργία ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων του εγκεφάλου, τα οποία εμπλέκονται στην λειτουργία χωρικής πλοήγησης.Τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν μια πολύ πρώιμη, αλλά έμπιστη, εικόνα στους γιατρούς σχετικά με το ποιοι άνθρωποι με άνοια μπορεί να έχουν πρόβλημα πλοήγησης στον κόσμο γύρω τους.“Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσε να παράσχουν ένα νέο βασικόΠΛΑΊΣΙΟ
 για προκλινική έρευνα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και μπορούν να παρέχουν μια νευρογνωστική εξήγηση του χωρικού αποπροσανατολισμού στη νόσο Αλτσχάιμερ”, αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Science.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 
 

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Έρευνα: Η κεντρική θέρμανση και τα φώτα βλάπτουν σοβαρά το DNA


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με το νυχτερινό φωτισμό και την κεντρική θέρμανση, μπορεί να βλάπτει το ανοσοποιητική σύστημα και να μας αφήνει έκθετους στα νοσήματα και τον πρόωρο θάνατο, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές.Όπως εξηγούν, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξελιχθεί να ανταποκρίνεται στις εναλλαγές του 24ωρου κύκλου και των εποχών του χρόνου, ενεργοποιώντας ή αδρανοποιώντας κατά περίπτωση τα γονίδιά του .Έτσι λ.χ. ενεργοποιούνται το χειμώνα τα γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανοσία, για να τον βοηθήσουν να καταπολεμήσει λοιμώξεις όπως η γρίπη, ενώ όταν γίνει ηπιότερος ο καιρός, αδρανοποιούνται διότι οι πιθανότητες ιώσεως μειώνονται σημαντικά.Η δυνατότητα, όμως, να διατηρούμε σε σχετικά άνετη θερμοκρασία τα σπίτια μας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και να παρατείνουμε τις ώρες της ηλιοφάνειας με τη βοήθεια του τεχνητού φωτισμού, «μπερδεύει» τον οργανισμό και τον κάνει να νομίζει ότι οι μέρες είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυσιολογικό και ότι το καλοκαίρι παρατείνεται επ' αόριστον.Έτσι, δεν ενεργοποιεί τα ανοσοποιητικά γονίδια, με συνέπεια να είμαστε απροστάτευτοι στις κάθε είδους ιώσεις και χειμερινές ασθένειες.Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζονται από εκείνα άλλων πρόσφατων μελετών. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, λ.χ., είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι το ένα τέταρτο των γονιδίων του ανθρωπίνου σώματος παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις εναλλαγής αναλόγως με την εποχή του χρόνου.Λίγες μέρες αργότερα, εξάλλου, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Εδιμβούργου δημοσίευσαν μελέτη, που έδειξε ότι ο οργανισμός μας δεν διαθέτει μόνο βιολογικό «ρολόι» το οποίο ελέγχει την 24ωρη συμπεριφορά του, αλλά και βιολογικό «ημερολόγιο» που ελέγχει τις ετήσιες εποχιακές λειτουργίες του.Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν με επικεφαλής τον λέκτορα δρα Τάυλερ Στήβενσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων στο εργαστήριο, λένε ότι η αποτελεσματικότητα των γονιδίων με εποχιακή λειτουργικότητα μπορεί να παρεμποδίζεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.«Το αληθινό μήνυμα των ευρημάτων μας είναι ότι οι εποχιακοί ρυθμοί μάς είναι απολύτως απαραίτητοι», δήλωσε ο δρ Στήβενσον.«Όπως οι ημερήσιοι ρυθμοί καθορίζουν ότι είναι ώρα να κοιμηθούμε, έτσι και οι εποχιακοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση πολλών σωματικών και συμπεριφορικών διεργασιών.»Με τον καιρό, όμως, φθίνουν και σε αυτό οφείλεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής».Όπως εξήγησε, στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο άνθρωπος επινόησε τεχνολογίες που του επιτρέπουν να ασκεί απόλυτο έλεγχο στον φωτισμό και τις κλιματολογικές συνθήκες εντός των χώρων διαβίωσής του, με συνέπεια να περνάμε πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας «υπό συνθήκες που προσομοιάζουν στο καλοκαίρι».«Αυτά τα επονομαζόμενα "ατέλειωτα καλοκαίρια" χαρακτηρίζονται από σταθερό έλεγχο του φωτισμού και της θερμοκρασίας, δίχως εποχιακή ρυθμικότητα», είπε.«Αυτό όμως είναι αναντίστοιχο όχι μόνο με τη φύση του ανθρώπου, αλλά και με τους γεωφυσικούς ρυθμούς στους οποίους δεν ασκούμε καμία επιρροή, με συνέπεια ο οργανισμός να υποφέρει».Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of The Royal Society».

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Αρμαγεδών σε παλιές και νέες συντάξεις...(μόνο αν το επιτρέψουμε....)

Αποφάσεις για το Ασφαλιστικό καλείται να λάβει μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, ενώ σήμερα, Δευτέρα, στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου μπαίνουν οι σκληρές προτάσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή Σοφών προς την κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος – εξπρές και το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή ώς τα μέσα Νοεμβρίου.Στα βασικά σημεία του 30σέλιδου πορίσματος περιλαμβάνεται η θέσπιση εθνικής σύνταξης που θα αποτελείται από τη βασική σύνταξη και την ανταποδοτική, η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, αλλά και ο ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων. Το πόρισμα προβλέπει να γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ωστόσο αυτό το τελευταίο, για την ώρα, απορρίπτεται από την κυβέρνηση.Ταυτόχρονα βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να βάλουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή εισφοράς υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση τεράστια μείωση συντάξεων περιμένει όσους λαμβάνουν αθροιστικά σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς θεωρούνται ευνοημένοι. Θα περικοπούν 930.000 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής). Οι περικοπές στις συντάξεις θα κυμανθούν από 15% έως 33%, καθώς ο επανυπολογισμός θα γίνει στα αρχικά ποσά πριν από τις μνημονιακές περικοπές.Οι νέες συντάξεις στην πλειονότητά τους θα φτάνουν το πολύ στα 1.000 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής), ενώ οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις ετησίως. Η πρόβλεψη για ενιαίους κανόνες για παλιούς και νέους ασφαλισμένους είναι μια αλλαγή που θα επιφέρει ένα μειωμένο κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους και συνεπώς έμμεση περικοπή των συντάξεων.Επίσης προτείνεται οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (π.χ. ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ). Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος).Η δομή της νέας σύνταξης προτείνεται να βασίζεται σε δύο σκέλη:
-Ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου, που θα συσσωρεύονται εικονικά σε ατομικούς λογαριασμούς με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης (όσα δηλαδή πληρώνει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του συν ένα επιτόκιο).-Εθνική-κοινωνική σύνταξη (σήμερα 360 ευρώ) που θα χορηγείται στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.Το ποσό της εθνικής σύνταξης στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της εκάστοτε οικογένειας. Έτσι, η εθνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.Και σε αυτό το σημείο έγκειται μία από τις βασικές ανατροπές που προτείνονται, καθώς η εγγυημένη βασική που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.
Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/10/armageddon-se-palies-kai-nees-suntaxeis/#sthash.MhTndOQJ.dpuf

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έφτασε η ώρα για το φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και το αργότερο μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από γρίπη. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θεωρείται εξάλλου απαραίτητος για όλα τα άτομα άνω των 65 ετών και όσους έχουν καθημερινές επαφές με γηραιούς, ανοσοκατασταλμένους και βρέφη. της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
 Τα νέα αντιγριπικά εμβόλια έχουν ήδη φθάσει στα φαρμακεία και οι ομάδες υψηλού ινδύνου που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πρέπει να σπεύσουν έγκαιρα να το κάνουν και φέτος.
 Οι ομάδες αυτές του πληθυσμού είναι:
  -Τα παιδιά από 6 μηνών έως και 4 ετών.
 -Ενήλικες πάνω από 65 ετών.
-Ενήλικες που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από φάρμακα ή μακροχρόνιες ασθένειες (καρδιοπαθείς, διαβητικοί κλπ).
-Παιδιά και ενήλικες με άσθμα και ΧΑΠ.
-Παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν ασπιρίνη τακτικά ή βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη του συνδρόμου Reye.
-Νοσηλευτικό προσωπικό κέντρων υγείας.
-Νηπιαγωγοί ή βρεφοκόμοι.
-Άτομα με σοβαρό βαθμό παχυσαρκίας.
 Να αποφεύγουν τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης ή να τον κάνουν μετά την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού είναι οι εξής:
 -΄Ατομα με σοβαρή αλλεργία στα αυγά και στα προϊόντα τους.
-΄Ατομα με προγενέστερη αντίδραση σε εμβολιασμούς.
-΄Ατομα με το σύνδρομο Guillain-Barré.
 Να θυμίσουμε ότι κάθε χειμώνα χάνονται από επιπλοκές της γρίπης τουλάχιστον 150 συνάνθρωποί μας που σε ποσοστό 80%-90% δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνήθως ένα σοβαρό νόσημα από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω ή είναι εξαιρετικά παχύσαρκοι. Στατιστικά δε, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν επισκέπτονται γιατρό παρά μόνο όταν τα συμπτώματά τους γίνονται πολύ σοβαρά και είναι ήδη αργά...
http://www.iatropedia.gr/articles/read/14161