Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

.....σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας......


Ολες οι μειώσεις στις συντάξεις με πίνακες και παραδείγματα
Μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να ψηφιστεί εκτός απροόπτου το νέο ασφαλιστικό, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε σχεδόν όλα όσα ισχύουν, ενώ «χτίζεται» από την αρχή με την προοπτική βιωσιμότητας για μία 50ετία.Tα μέτρα δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς αυτό θα έχει ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα και χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις....Το πρώτο ισχυρό σοκ έρχεται μέσα από 10 μέτρα τα οποία θα ισχύσουν ήδη μέσα στο 2016 και σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο αυτά είναι:
  1. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
  2. Κατάργηση όλων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Μπορεί να μοιάζει ακραίο αλλά τα νέα ποσά για τις κατώτατες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
  3. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.
  4. Περικοπές ως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου.
  5. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
  6. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
  7. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
  8. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.
  9. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο (εξετάζεται εξαίρεση για μάχιμους των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας) λόγω της εξομοίωσης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου με του ΙΚΑ.
  10. Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, τα επιδόματα συζύγου θα είναι ενιαία για όλους, ενώ τα 220 ευρώ που καταβάλλει το ΤΕΒΕ στους συνταξιούχους του χωρίς εισφορές, θα καταργηθούν.
Πώς θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις
Με βάση το νέο ασφαλιστικό, στις κύριες συντάξεις θα ισχύσουν μειώσεις για αυτούς που βγαίνουν τώρα στην σύνταξη, ενώ οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα επαναυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη έχουν ψηφιστεί από τον Ιούλιο του 2015 πέντε νέες περικοπές για όσους υποβάλλουν αίτηση από 1/7/2015 και μετά οι οποίες σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο είναι:
Πρώτη μείωση, η κατάργηση της κατώτατης σύνταξης των 487 ευρώ από 1/7/2015.
Δεύτερη μείωση, η ποινή που θα έχει η σύνταξη για όσους αποχωρούν πριν από το 67ο έτος, καθώς δεν θα παίρνουν το κατώτατο όριο αλλά μόνο ό,τι αναλογεί στις εισφορές τους και στα 67 θα παίρνουν το νέο κατώτατο όριο σύνταξης.
Τρίτη μείωση, η περικοπή που θα επιβάλλεται σε όσους αποχωρούν πριν από τα 67 με καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Το ψαλίδι 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου θα επιβάλλεται επί χαμηλότερου ποσού και όχι επί του ποσού της κατώτατης σύνταξης!
Τέταρτη μείωση, η έξτρα ποινή κατά 10% στη σύνταξη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αποχωρούν μετά τις 19/8/2015 που αλλάζουν τα όρια ηλικίας.
Πέμπτη μείωση το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για όσους υποβάλλουν αίτηση από 1/9/2015 και μετά.
Στο τελικό ποσό σύνταξης υπάρχει και μια έξτρα περικοπή από την εισφορά ασθένειας που από 4% πήγε στο 6% για τις κύριες συντάξεις ενώ στις επικουρικές που δεν επιβαλλόταν εισφορά ασθένειας θεσπίστηκε αντίστοιχη εισφορά 6%.
Πηγή 

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΣτΕ. Η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων κρίθηκε αντισυνταγματική...που είναι ο ΝΟΜΟΣ ρεεεεεεεεεε;;;;



Αντισυνταγματική κρίνουν την κατάργηση των δώρων όλων των συνταξιούχων δυο αποφάσεις της Ολομέλειας του ...
Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον realfm 97,8 ο εργατολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλος.
Όπως είπε, υπάρχουν δύο αποφάσεις της
Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνουν αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων και επί της ουσίας λένε ότι πρέπει να επιστραφούν.

Πηγή:  bankingnews.gr



Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2015/12/blog-post_502.html#ixzz3vbswWEX3

Βγείτε στη σύνταξη πριν τα 67. Δείτε πως....

«Παράθυρα» για πλήρη σύνταξη πριν από το 67ο έτος και πριν από το 62ο για μειωμένη κρύβουν τα νέα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.Παρά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα μυστικά της νομοθεσίας για να θεμελιώσουν δικαίωμα με χαμηλότερα όρια ηλικίας από αυτά που έχουν ψηφιστεί. Οι αλλαγές στο ΙΚΑ επηρεάζουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους, ωστόσο -και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών- περίπου 400.000 ασφαλισμένοι έχουν την ευκαιρία να μεταβάλουν υπέρ τους τις αλλαγές αποφεύγοντας μια μεγάλη και απότομη αύξηση του ορίου ηλικίας, σε συνδυασμό και με την εξαγορά χρόνου ασφάλισης όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.Τα νέα όρια ηλικίας ισχύουν για όσους συμπληρώνουν από τις 19/8/2015 και μετά είτε την ηλικία που θα έβγαιναν στη σύνταξη με τις προϊσχύουσες διατάξεις είτε το συνολικό χρόνο ασφάλισης που θα πρέπει να έχουν για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το παλιό όριο ηλικίας μέχρι τις 18/8/2015, αλλά έχει το χρόνο που απαιτείται για να συνταξιοδοτηθεί, μετά τις 19/8/2015, θα έχει αύξηση του ορίου ηλικίας. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που έχει συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 18/8/2015, αλλά πιάνει την ηλικία συνταξιοδότησης μετά τις 19/8/2015.
Παράδειγμα:
• Ασφαλισμένος με 10.500 ημέρες εργασίας το 2012. Κατοχύρωσε σύνταξη στο 59ο έτος εφόσον στην ηλικία αυτή είχε συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης. Για να μην επηρεαστεί από την αύξηση του ορίου ηλικίας θα έπρεπε μέχρι τις 18/8/2015 να είχε και τις 11.100 ημέρες και να ήταν 59 ετών, οπότε θα είχε θεμελιωμένο δικαίωμα. Το 59ο έτος δηλαδή για σύνταξη δεν αλλάζει όποτε και αν αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί. Αν όμως έχει κλείσει τα 59 μέχρι τις 18/8/2015, αλλά οι 11.100 συμπληρώνονται το 2017 (επειδή είχε μείνει άνεργος), τότε θα βγει στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει για το 59ο έτος το 2017, δηλαδή στα 60 και 2 μήνες.Στην περίπτωση αυτή το παράθυρο που τον γλιτώνει από την αύξηση του ορίου ηλικίας είναι να εξαγοράσει πλασματικό χρόνο, ώστε να συμπληρώσει τις 11.100 ημέρες το 2015 και έτσι να συνταξιοδοτηθεί στο 59ο έτος.Οι νέες προϋποθέσεις για σύνταξη από το ΙΚΑ - Ποιοι ασφαλισμένοι και πώς γλιτώνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας ανά κατηγορία.
1. Σύνταξη γήρατος με 4.500 ημέρες ασφάλισης: Ανδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν ως το 2012 τουλάχιστον 4.500 ημέρες εργασίας στο ΙΚΑ δικαιούνται πλήρη σύνταξη εφόσον είχαν συμπληρώσει και το 65ο έτος και μειωμένη εφόσον είχαν κλείσει το 60ό έτος.
Για τη μειωμένη θα έπρεπε να είχαν 100 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος την προηγούμενη 5ετία (2005-2009). Αν το 65ο ή το 60ό έτος συμπληρώνονται μετά το 2013, τότε παίρνουν σύνταξη στα 67 και στα 62, αντίστοιχα. Αν έχουν το 65ο ή το 60ό μέχρι το 2012, αλλά οι 4.500 ημέρες συμπληρώνονται μετά το 2013, το όριο ηλικίας αυξάνεται πάλι στο 67ο και το 62ο έτος, αντίστοιχα, για πλήρη ή για μειωμένη σύνταξη (με τις 100 ημέρες ανά έτος την προηγούμενη 5ετία).
Με το νέο νόμο τα όρια ηλικίας δεν αλλάζουν, αλλά η παγίδα είναι στη μειωμένη σύνταξη γιατί όσοι δεν έχουν τις 100 ημέρες την τελευταία 5ετία, μοιραία οδηγούνται σε «έμμεση αύξηση» της ηλικίας συνταξιοδότησης. Ασφαλισμένος δηλαδή που είναι σήμερα 62 ετών αλλά δεν έχει την πενταετία με τα 100 ένσημα ανά έτος, οδηγείται αυτόματα αργότερα στη σύνταξη, όχι επειδή θα αυξηθεί το όριο ηλικίας, αλλά διότι θα πρέπει να έχει τις 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος μια πενταετία προτού υποβάλει αίτηση.Αν δηλαδή η πενταετία των 100 ημερών ασφάλισης συμπληρώνεται στο διάστημα 2013-2017, τότε θα μπορεί να πάρει μειωμένη το 2018 που θα είναι 65 ετών.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Αναρτήθηκε από 

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Σάββας Ρομπόλης: "Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς άλλες μειώσεις συντάξεων"

«Μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση».Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή», ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα. Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας». Επίσης, τονίζει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.Αναφέρει ακόμη, ότι ο «κουμπαράς» του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί από νέους πόρους, όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.Επίσης προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμώντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ… ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Πληρώνετε με κάρτα; Ερχεται φόρος υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων!

asfalistika
Σενάριο για τη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, επεξεργάζεται το οικονονικό επιτελείο. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εξετάζεται αυτή η προοπτική η κυβέρνηση σχεδιάζει και την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος προκειμένου κάποιος φορολογούμενος να έχει αφορολόγητο.Από τη μια δηλαδή δίνονται κίνητρα για να στραφεί ο κόσμος στις αγορές με πλαστικό χρήμα ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κι από την άλλη θα φορολογήσει αυτές τις συναλλαγές επικαλούμενη τη… σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, προκειμένου να μην γινουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, όπως έχει δεσμευτεί ο Αλ. Τσίπρας, θα επιβληθεί ειδικό τέλος που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις για όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Πρόκειται για έναν… εσωτερικό «φόρο Τόμπιν» προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία… ανώδυνα και να πειστούν οι Θεσμοί ότι δεν χρειάζεται ούτε μείωση συντάξεων ούτε και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.Για μια πληρωμή ενοικίου π.χ. 300 ευρώ, το ειδικό τέλος αυτό θα έφτανε τα 30 λεπτά του ευρώ, που δεν αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τους συναλλασσόμενους αλλά στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς να κοπούν κύριες συντάξεις.Τα σενάρια για επιβολή τέλους είχε ακουστεί και τον περασμένο Μάιο. Τότε το σενάριο ανέφερε ότι είναι δύο οι πιθανότητες. Είτε για όσες συναλλλαγές είναι πάνω από 500 ευρώ, είτε γι” αυτές πάνω από 300 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως θα φορολογηθούν υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και θα αυξηθούν έτσι και τα κέρδη του κράτους. Ο φόρος που θα μπει στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμένεται να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής, έλεγε τότε το ρεπορτάζ.Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τότε πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.Ερωτήματα πάντως προκύπτουν για το τι θα ισχύει με τις πληρωμές των ΔΕΚΟ, αν θα εξαιρούνται ή όχι από το μέτρο. Ενδεχομένως να είναι στα σχέδια και του σημερινού οικονομικού επιτελείου μια τέτοια εξαίρεση.Αυτοί πάντως που δεν θα γλιτώσουν το νέο φόρο είναι όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για συναλλαγές πιθανότατα άνω των 300 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβαρύνονται με τον νέο φόρο.Να θυμίσουμε ότι το μέτρο αυτό είχε ακουστεί για πρώτη φορά πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Επίσης, σενάρια για επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και σε όλες τις καταθέσεις είχε επίσης διαψευστεί.
imerisia.gr

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Mε τη σύνταξη του παππού ζει μία στις δύο οικογένειες....KAΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ...

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για τις περικοπές των συντάξεων.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μία στις δύο οικογένειες ζει χάρη σε αυτά τα εισοδήματα, ενώ η μείωση των συντάξεων τα τελευταία 6 χρόνια αγγίζει το 45%. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 350.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος,500.000 οικογένειες έχουν μόνον έναν εργαζόμενο και από το 1.350.000 των ανέργων μόνο οι 105.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά έχει βασικό εισόδημα τη σύνταξη. Αλλά και η αγορά θα έχει πρόβλημα» δηλώνει στην εφημερίδα ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η λεγόμενη «σύγκρουση γενεών» θα εκδηλωθεί το 2038. «Θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι που θα βγαίνουν τότε στη σύνταξη, θα έχουν παροχές μικρότερες από τις εισφορές που θα έχουν καταβάλει. Ακόμα κι αν εικάσουμε ότι μέχρι τότε η οικονομία θα έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να βελτιωθεί και το επίπεδο των συντάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα» τονίζει.«Δεν ζεις, φυτοζωείς» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, απαντώντας στο ερώτημα «πώς είναι να ζεις με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς;». «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας μας, το 70% των συνταξιούχων ζει με συντάξεις 550-600 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εκρηκτικής ανεργίας, ειδικά των νέων, όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται, για να επιβιώσουν, στην ήδη πετσοκομμένη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς» προσθέτει, σημειώνοντας:
«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι τα νοικοκυριά μπορούν να ζήσουν με αυτές τις συντάξεις πείνας. Αν οι συντάξεις περικοπούν ακόμα περισσότερο, η εξέλιξη είναι προβλέψιμη: μαζική φτωχοποίηση και εξαθλίωση των ήδη εξασθενημένων οικονομικά στρωμάτων και ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών».

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Εξοργισμένοι συνταξιούχοι πέταξαν γιαούρτια, αβγά και ντομάτες στο υπουργείο Εργασίας


Επεισοδιακή και με μεγάλη ένταση ήταν η κινητοποίηση των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας.Συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο έναν πορεία διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.Φτάνοντας στο υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι πληροφορήθηκαν ότι απουσίαζε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και εξοργισμένοι, άρχισαν να πετούν γιαούρτια, αβγά και ντομάτες στο κτίριο, ενώ επικράτησε και ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις.



iefimeridεκ015

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ποια είναι τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση



euro2day.gr
Ολη η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ποιοι επιβαρύνονται από έξι μήνες έως και 17 χρόνια περισσότερης εργασίας. Οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών. Αναλυτικοί πίνακες με όλα τα στοιχεία.
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία, άνδρες σε ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών με 25ετία, γυναίκες στο ΙΚΑ με 10.000 ένσημα και άνδρες με 10.500, μητέρες ανηλίκων και συνολικά περίπου 150.000 ασφαλισμένων θα υποστούν επιβάρυνση από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια -στην πιο ακραία περίπτωση – μέσω της νέας υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ. Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015. Η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των διατάξεων του τρίτου μνημονίου προβλέπει πως από 1/1/2022 όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 (με 15ετία τουλάχιστον) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης) για πλήρη σύνταξη και στα 62 με 15ετία για μειωμένη.Οι πίνακες της απόφασης που εξειδικεύουν σε έτη και μήνες τους αντίστοιχους πίνακες του τρίτου μνημονίου αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή όλα τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι την 18η Αυγούστου.Χαμένοι θεωρούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί έβγαιναν με 35ετία (δηλαδή είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με συμπλήρωση αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης μέχρι 31/12/2012), αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας μέχρι 18/8, θα οδηγηθούν σταδιακά στα 62 σύμφωνα με τον πίνακα 1.
Η υπουργική απόφαση «στέλνει» στα 62 όλους όσοι μπορούσαν να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα με χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο ή ίσο από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη). Στα 62 οδηγούνται σταδιακά και όσοι μπορούσαν να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας. Γι' αυτές τις κατηγορίες οριοθετείται ένα ηλικιακό όριο στα 58, αν η θεμελίωση προβλέπεται με τουλάχιστον 35 χρόνια ή στα 55 σε κάθε άλλη περίπτωση.Αναλυτικότερα, στον Πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης.

Όλοι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 58 ή τα 55 μέχρι τις 18/8 φέτος οδηγούνται στον βηματισμό που καταλήγει προς τα 67 (πίνακας 2). Αντίστοιχα στα 67 οδηγούνται όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν δικαίωμα για πλήρη αλλά και όσοι μπορούσαν να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα για πλήρη με λιγότερες από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης. Στον ίδιο βηματισμό μπαίνουν και όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη (με την αντίστοιχη πλήρη να βαίνει στα 67) και όσοι μπορούσαν να θεμελιώσουν ή κατοχυρώσουν με λιγότερες από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) για μειωμένη.
Αναλυτικά, βάσει της απόφασης στον Πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης.Στον ίδιο πίνακα εμπίπτουν όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης, η οποία ακολουθεί την αντίστοιχη ως ανωτέρω τελικώς καταλήγουσα στο 67ο έτος της ηλικίας προϋπόθεση πλήρους σύνταξης, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος μειωμένης συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης. Για το χρονικό διάστημα μέχρι 31.12.2021 το όριο ηλικίας θεμελίωσης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 62ο έτος της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (115, Α΄).

Επεξήγηση πινάκων και εννοιών

Α. Στήλη «Ηλικία»: εμφανίζει την ηλικία θεμελίωσης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, όπως αυτή προβλεπόταν από τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις πριν την ισχύ του ν. 4336/2015.
Στήλη «Ηλικία συνταξιοδότησης»: εμφανίζει το νέο κατά περίπτωση όριο ηλικίας πλήρους ή μειωμένης σύνταξης από την ισχύ του ν. 4336/2015 και μέχρι 31.12.2021.
Β. Κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα: υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας, σύμφωνα με το προγενέστερο του ν. 4336/2015 νομοθετικό πλαίσιο.
Γ. Oι ασφαλισμένοι (είτε υπάγονται στον Πίνακα 1 είτε στον Πίνακα 2) που συμπληρώνουν το κατά περίπτωση ισχύον, βάσει του προγενέστερου του ν. 4336/2015 νομοθετικού πλαισίου, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αποκτούν δικαίωμα λήψης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του (σύμφωνα με τους Πίνακες 1 και 2) ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνεται το ισχύον, κατά περίπτωση ασφαλισμένου, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης βάσει του προγενέστερου του ν. 4336/2015 νομοθετικού πλαισίου.Οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, βάσει του προγενέστερου του ν. 4336/2015 νομοθετικού πλαισίου, δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, αποκτούν δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του μεταβατικού νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της στήλης «ηλικία συνταξιοδότησης» του Πίνακα 1 που αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας της περίπτωσης 2β της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015. Σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους Πίνακες 1 και 2 μεταβατικό όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας.Στην απόφαση ορίζεται και ο μαθηματικός τύπος που οδηγεί στη νέα ηλικία συνταξιοδότησης όσων τα όρια ηλικίας (με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) δεν ορίζονταν σε ακέραια έτη.
Το πρόσθετο πέναλτι 10% επί των μειωμένων συντάξεων υπολογίζεται επί του ποσού που προκύπτει αφού επιβληθεί πρώτα το «ψαλίδι» 6% κατ' έτος που ίσχυε πριν το τρίτο μνημόνιο, αλλά ακολουθεί τον συνταξιούχο μέχρι να συμπληρώσει το νέο, κατά περίπτωση, όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης (με βηματισμό δηλαδή προς τα 67 ή τα 62). Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρούνται οι υπαγόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού καθαριότητας των ΟΤΑ), όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω βαριάς αναπηρίας (παραπληγικοί, τυφλοί κλπ) όπως και οι μητέρες και χήροι πατέρες παιδιών ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία.ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015, ήτοι μέχρι και 18.8.2015, στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

άπαντες παρόντες οι ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Στίς 17 Δεκέμβρη πλατεία εθνικής αντίστασης...ΑΘΗΝΑ

Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας πολιτικάντηδες,θα σας πολεμήσουμε κατά ΜΕΤΩΠΟ και να γνωρίζετε οτι οι κατάρες μας ΠΙΑΝΟΥΝ. Συνεργαζόμενες ομάδες,ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΤΑ-ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

.....αληθινός διάλογος....

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας-Ποση συνταξη παιρνεις γιαγια;
-450€ -Μπραβο να τα εκατοστισεις -Δεν εχω γενεθλια -Οχι δεν καταλαβες

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Δείτε πότε θα καταβληθούν οι (μισές) συντάξεις του Δεκεμβρίου.


Πιο νωρίς θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου όλων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των εορτών.Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου οι συντάξεις κύριες και επικουρικές του μηνός Ιανουαρίου θα καταβληθούν ως εξής:
- Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου αντί στις 4 Ιανουαρίου 2016
- Οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λ.π.) θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου αντί στις 30 Δεκεμβρίου 2015. -

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Τι "χρόνια πολλά" ρεεε....χωρίς δώρο;

Αν συνεχιστούν οι μειώσεις των συντάξεων, αν συνεχιστούν τα χαράτσια, αν συνεχιστεί η εξαθλίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα μας εξοντώσουν όλους, εμάς που πληρώναμε μιά ζωή γιά "υπερήφανα"γειρατιά. Θα μας πείτε ρε πολιτικάντηδες της προδοσίας,ελληνόφωνοι,"χρόνια πολλά"χωρίς το "πληρωμένο" δώρο;;;ούστ ανθέλληνες. Χριστούγεννα ρε,με περικομμένες συντάξεις και χωρίς δώρο ρεεεε;;;Τσίπρα, είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των Δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος καλοκαιριού, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει το αντισυνταγματικό των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που αποφασίστηκε το 2012;;;εεεε παρανομίες;;;δεν καταλαβαίνουμε τίποτα;;;Να ξέρεις πάντως Αλεξάκο ότι, οτι γεννιέται ενηλικιώνεται, γερνάει και πεθαίνει. 

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

...να τα ούμε;;

Εσείς κοροϊδεύετε αλλά δεν ξέρετε τι δράμα ζει ο Σταθάκης τέτοιες μέρες που του χτυπάνε την πόρτα σε 38 σπίτια να του πούνε τα κάλαντα

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

οι 8 αρχές για τις αλλαγές στις συντάξεις.


«Κλειστά» κρατά η κυβέρνηση τα «χαρτιά» της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, καθώς παρουσίασε, διά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου, οκτώ γενικές αρχές, χωρίς, ωστόσο, να προτείνει συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε για τις σημερινές, ούτε και για τις μελλοντικές κύριες συντάξεις.Όπως προκύπτει από το κείμενο που παρέδωσε για γνωμοδότηση ο υπουργός στον πρόεδρο της ΟΚΕ Γ. Βερνίκο, δεδομένες είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (με «κανόνα βιωσιμότητας» αντί της ρήτρας βιωσιμότητας) ενώ οι κύριες θα καθοριστούν, αφού ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.Η κυβέρνηση διατυπώνει την ευχή να προστατευτούν οι κύριες συντάξεις από νέες μειώσεις, αφήνοντας «ανοικτή» στον διάλογο την πρόταση για την «κάλυψη» 300 - 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορων (η σχετική πρόταση δεν περιλαμβάνεται ρητά στο πλαίσιο των γενικών αρχών), ενώ προβλέπει εξοικονομήσεις μέσα από την ενοποίηση των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα και την άμεση εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τις συντάξεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος επιδιώκοντας να βάλει στον διάλογο τα κόμματα, πρότεινε στην ΟΚΕ, μολονότι η διαβούλευση διεξάγεται μεταξύ των φορέων-μελών της, να απευθύνει πρόσκληση στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή να υποδείξουν εμπειρογνώμονες της επιλογής τους για συμμετοχή στην Επιτροπή Εργασίας που θα συγκροτήσει.Οι οκτώ γενικές αρχές για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι:
1 Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών, με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Απεργιακό «μπλακ άουτ» την Πέμπτη σε όλη τη χώρα

Νέο απεργιακό μπλακ άουτ σε απόσταση αναπνοής από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση προετοιμάζουν για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προκήρυξαν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό και την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Μετ΄εμποδίων θα μετακινηθούν οι πολίτες της Αθήνας λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζόμενων στα μέσα  μαζικής μεταφοράς.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ  και του προαστιακού με αποτέλεσμα να ακυρωθούν  τα δρομολόγια ενώ  δεν θα λειτουργήσει για όλη την ημέρα και το τμήμα του μετρό από τη Δ. Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (τις αστικές, υπεραστικές συγκοινωνίες, το σιδηρόδρομο και τους λιμένες) έχουν αποφασίσει τη σύσταση κοινού μετώπου δράσεων με απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και συμβολική κατάληψη στο ΤΑΙΠΕΔ στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ.
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν και τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΠΝΟ από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 23.59 της ίδιας μέρας.
Οι εργαζόμενοι στον τύπο και τα ΜΜΕ ,όπως αποφάσισε Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) θα απεργήσουν μια ημέρα νωρίτερα την Τετάρτη από τις 6:00 της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου έως τις 6:00 της επομένης 3 Δεκεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 2/12 και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας ενώ θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ για την Πέμπτη.
Στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να υπολειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα ενώ δυναμική θα είναι η παρουσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αντιτάσσεται στα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας  και διεκδικεί κατοχύρωση του ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών και  άρση της πλήρους απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση  της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το ΠΑΜΕ  θα συγκεντρωθεί στις  10 το πρωί στην Ομόνοια ενώ  ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων – Επαγγελματιών – Εμπόρων Δήμου Αθήνα καλεί τα μέλη του να κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ  και να διαμαρτυρηθούν για τη δραστική μείωση των συντάξεων στα όρια του επιδόματος φτώχειας.
«Μετά το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο  – τονίζει στην ανακοίνωση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ – και έπειτα από έξι (6) χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και συνεχούς υποτίμησης της ζωής μας, από τις πολιτικές και την εφαρμογή των μνημονίων, τα όρια αντοχών και ανοχών της κοινωνίας και των εργαζομένων εξαντλήθηκαν». Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή των μέτρων του 3ου μνημονίου και την ψήφιση των προαπαιτούμενων προχωράει στην εφαρμογή καταιγισμού μέτρων ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό που σχεδιάζει να ψηφίσει η Κυβέρνηση θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με την ενοποίηση όλων των Ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε ατομικό- κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων».
Απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 3 Δεκεμβρίου
Τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/12/apergiako-mplak-aout-thn-pempth-se-olh-th-chora/#sthash.VMEDMMO9.dpuf

Το νέο κόλπο με το ασφαλιστικό




image
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν δίνει την 13η σύνταξη που υποσχέθηκε, αλλά σχεδιάζει να κόψει μέρος από τις υπόλοιπες 12. Το καλοκαίρι συμφώνησε στην εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και η περικοπή αυτή βρίσκεται στον προϋπολογισμό του 2016 που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Bουλή.