Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιες κατηγορίες ατόμων είναι καλό να το κάνουν και όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη δράση του


Σύμφωνα με μελέτες, το 2% των ατόμων που προσβάλλονται από γρίπη θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν ή να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για άτομα με χρόνιες μεταβολικές, νεφρικές ή καρδιοπνευμονικές νόσους. Η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, το σύνδρομο REYE, η μυοσίτιδα, η ραβδομυόλυση, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η επιδείνωση νεφρικής λειτουργίας, η επιδείνωση καρδιαγγειακού και ορισμένα νευρολογικά σύνδρομα όπως η εγκεφαλίτιδα, το GUILLAIN BARRE, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια αποτελούν σοβαρές επιπλοκές της νόσου.
Στις περιπτώσεις αυτές με την χορήγηση του εμβολίου επιχειρείται ο εφοδιασμός του οργανισμού με ένα υψηλό επίπεδο «έτοιμων» αντισωμάτων τα οποία θα εξουδετερώσουν τον ιό εμποδίζοντάς τον να προκαλέσει διάσπαρτες και μη ελεγχόμενες επιπλοκές. Το εμβόλιο περιέχει αντιγόνα γρίπης, τα οποία προκαλούν έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων χωρίς να προκαλούν νόσο. Έτσι όταν το εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με τον ιό υπάρχει έτοιμη εφεδρεία αποτελεσματικών αντισωμάτων που θα επιτεθεί στον ιό.
Η ανοχή και η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλή, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Το εμβόλιο δεν εφοδιάζει τον άνθρωπο με προστατευτικά αντισώματα έναντι της γρίπης σε ισόβια βάση. Αυτό συμβαίνει διότι οι ιοί της γρίπης έχουν αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς γρήγορης αλλαγής των αντιγονικών περιβλημάτων ( μεταλλάξεις), ούτως ώστε να μην αναγνωρίζονται από τα υπάρχοντα αντισώματα. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στην ανάπτυξη εμβολίων ισόβιας αποτελεσματικής μαζικής πρόληψης κατά τη μαχόμενη ιατρική πράξη, με την υπάρχουσα τεχνογνωσία.

Οι γενικές κύριες κατηγορίες ατόμων που πρέπει να εμβολιάζονται είναι:

1. Άνθρωποι που ευρίσκονται σε στενή επαφή με ομάδες υψηλού κινδύνου όπως υπάλληλοι γηροκομείων, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (π.χ. ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρομυϊκά νοσήματα
5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
6. Λεχωίδες
7. Θηλάζουσες
8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) πάνω από 40 kg/m2. Ο δείκτης μάζας σώματος ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους.
9. Παιδιά και έφηβοι που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια. Αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να προσβληθούν από ένα σπάνιο θανατηφόρο σύνδρομο σε περίπτωση που νοσήσουν από γρίπη, το σύνδρομο Reye
10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο
επιπλοκών από τη γρίπη.

11. Τα υγιή άτομα που είναι βαρείς καπνιστές (πάνω από ένα πακέτο ανά 24ωρο ή καπνιστές επί δεκαετία και άνω)
12. . Οι πτηνοτρόφοι και επαγγελματίες κτηνιατρικών υπηρεσιών, για να αποφευχθεί θανατηφόρος ανασυνδυασμός του ιού με τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

• Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται κάθε έτος και μάλιστα το Φθινόπωρο για να δοθεί χρόνος στον οργανισμό να αντιδράσει σε αυτό με την παραγωγή αντισωμάτων, με δεδομένο ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
• Ορισμένοι άνθρωποι δεν αντιδρούν ικανοποιητικά στο εμβόλιο με αποτέλεσμα ο τίτλος αντισωμάτων που επάγεται από το εμβόλιο να μην είναι υψηλός.
• Εάν το τρέχον στέλεχος της εποχικής γρίπης παρουσιάσει ταχεία μετάλλαξη το εμβόλιο μπορεί να μην εφοδιάσει τους εμβολιασθέντες με ικανοποιητική προστασία.
• Το εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι όλων των ιώσεων που ενδημούν κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου Χειμώνα αλλά μόνο έναντι της γρίπης.
• Το εμβόλιο είναι απαγορευτικό για ορισμένες κατηγορίες ατόμων (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες σε συστατικά του εμβολίου).
http://enallaktikidrasi.com/2017/11/antigripiko-emvolio-katigories-atomon-kanoun-thelete-mathete-drasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου