Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Απριλίου


Από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 04 Απριλίου, θα πληρωθούνοι συντάξεις του Απριλίου του 2017 σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ Δημόσιο και ΝΑΤ στους δικαιούχους συνταξιούχους.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Απριλίου 2017 ανα ταμείο:
– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017, ημέρα Πέμπτη.
– Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017, ημέρα Πέμπτη.
– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Απριλίου 2017, ημέρα Δευτέρα.
– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Απριλίου 2017, ημέρα Δευτέρα.
– Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017, ημέρα Πέμπτη.
– Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Απριλίου 2017 ημέρα Τρίτη.
– Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Σκάνδαλο: Νέο κρυφό χαράτσι εν… αγνοία των συνταξιούχων!

Μαρτίου 23, 2017   pitsiriki1

22-

ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ
Συνεχίζονται οι απανωτές περικοπές και οι αλλεπάλληλες κρατήσεις παρά τα ήδη 18 «ψαλίδια» που έχουν επιβάλλει ο νέος ασφαλιστικός νόμος σε συντάξεις και επιδόματα. Άλλη μία μείωση έκανε την «εμφάνισή» της και πέρασε στα.. «ψιλά» με βάση όσα αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Με το άρθρο 102 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ η οποία παρακρατείται από όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στον λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής με σκοπό την οικονομική ενίσχυση ομοσπονδιών , Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων. Με βάση την διάταξη παρακρατήθηκε για το τελευταίο επτάμηνο του 2016 1.786.438 ευρώ και έπεται συνέχεια. Στην υπ’αρίθμ. Φ.80000 / 1075 / 21-7-2016 εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνεται:«ότι η διάταξη δεν αφορά συνταξιούχους ΟΑΕΕ για τους οποίους παρακρατείται η εισφορά υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ βάσει της διάταξης του αρ.69 του Ν.3863/2010 καθώς και ενώσεις προσώπων για τις οποίες παρακρατείται εισφορά με βάση άλλες διατάξεις». Με την υπ’αρίθμ. 49426/1751/ΦΕΚ 4921 Β/30-12-2016 εκδοθείσα υπουργική απόφαση τα παρακρατούμενα ποσά προβλέπεται να αποδίδονται σε τρεις ομοσπονδίες- που κατέθεσαν αίτηση κατά την υπουργική απόφαση αίτηση – ως εξής: Κατά 64% στην Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΤΑ, κατά 32% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και κατά 4% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας. Δηλαδή με βάση την Υπουργική Απόφαση και με τα στοιχεία παρακράτησης για το 2016 προκύπτει:
1.786.438 δια 7 μήνες αντιστοιχεί σε 255.205 ευρώ το μήνα
Διαιρώντας το ποσό των 255.205,00 της μηνιαίας παρακράτησης με το 0,20 ευρώ που είναι η μηνιαία εισφορά ανά συνταξιούχο προκύπτει ότι έγινε παρακράτηση σε 1.276.025 συνταξιούχους οι οποίοι δεν είναι μέλη σε κανένα Σύλλογο Συνταξιούχων.
Η δε μηνιαία χρηματική κατανομή έχεις ως εξής:
Α) Για την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑ:
255.205 Χ 64% = 163.331 ευρώ το μήνα
Β) Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Υπαλλήλων:
255.205 Χ 32% = 81.665 ευρώ το μήνα
Γ) Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας:
255.205 Χ 4%= 10.208 ευρώ το μήνα
Επισημαίνεται δε ότι η σχετική διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όσους συνταξιούχους δεν επιθυμούν τη θεσπισθείσα παρακράτηση να υποβάλλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του Ασφαλιστικού τους φορέα (τεθείσα για να καλύψει την προφανή αντισυνταγματικότητα), στερείται παντελώς ουσιαστικής και πρακτικής σημασίας, αφού η πλειοψηφία των συνταξιούχων, σίγουρα δεν μελέτησε, άρθρο προς άρθρο και παράγραφο προς παράγραφο το Νόμο 4387/2016 και ούτε ενημερώθηκαν για την αποδοχή ή όχι της επιβαλλόμενης παρακράτησης .
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνει ότι «για τις μεθοδεύσεις αυτές προκύπτουν αναμφισβήτητα όχι μόνον σοβαρές πολιτικές ευθύνες, αλλά και άλλου είδους ευθύνες και ζητά την ανάκληση της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης καθώς και την κατάργηση της διάταξης αυτής γιατί είναι μια νέα περικοπή στις συντάξεις καθώς και την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους συνταξιούχους».
αλίευση από

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Προτάσεις αντιμετώπισης της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα



Περικοπές στην πρωτοβάθμια υγεία ή εξοικονόμηση πόρων;


Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία, διαπιστώνεται ότι πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις και καταναλώνονται περισσότερα φάρμακα από τα κατά μέσο όρο ισχύοντα των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση HEALTH DATA 2010, του ΟΟΣΑ:
  • α) Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παγκόσμια σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων, ως ποσοστό του πληθυσμού, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
  • β) Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα παγκόσμια σε αριθμό αξονικών τομογράφων, ως ποσοστό του πληθυσμού, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
  • γ) Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα παγκόσμια στη χρήση των μαγνητικών τομογραφιών με 98,1 ανά 1.000 κατοίκους με μέσο όρο του ΟΟΣΑ 47,7. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 1.000.000 μαγνητικές τομογραφίες, έναντι 450,000 που έπρεπε να πραγματοποιηθούν.
  • δ) Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκόσμια στη χρήση αξονικών τομογραφιών με 320,9 αξονικές τομογραφίες ανά 1000 κατοίκους, ακολουθούμενη από τις δεύτερες ΗΠΑ με 227,8, και το τρίτο Βέλγιο 182,6. Χαρακτηριστικά στον «υπανάπτυκτο» Καναδά πραγματοποιούνται 103,5 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους. Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες πραγματοποίησε αξονική τομογραφία και ο αριθμός τους ανήλθε σε 3.200.000.

Σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της ICAP το 2011, ο συντελεστής συγκέντρωσης κεφαλαίου στην αγορά ιδιωτικής υγείας στον τομέα των διαγνωστικών κέντρων είναι ο ακόλουθος : 3 κέντρα κατέχουν το 38,4 % της αγοράς, 6 κέντρα κατέχουν το 44,5%, 9 το 49,2%, 12 το 53,3% και 15 το 56,6%. Tο σύνολο των 3.500 μικρών εργαστηρίων βιολογικών υλικών και απεικονίσεων, πέραν των πρώτων 15, διατηρεί σήμερα ποσοστό μικρότερο του 30% της αγοράς και η προκύπτουσα διαφορά μάλλον αφορά στις δημόσιες δομές. Από τα παρατεθέντα στοιχεία, προκύπτει η πιθανή ύπαρξη τεχνητής ζήτησης με καταφανή άνιση κατανομή.  Η πρώτη γραφική παράσταση δείχνει τη σύγκριση των μεταβολών του μέσου όρου ανά έτος της δαπάνης του ΤΕΒΕ των βιοπαθολογικών εργαστηρίων της Αττικής (χαμηλή στήλη) προ και μετά την λήψη του μέτρου ηλεκτρονικής καταχώρησης, από το 2001 έως το 2006, από το ΤΕΒΕ που είναι στατιστικά ασήμαντη σε σχέση με ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο μεγάλης μονάδας (υψηλή στήλη) που τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής 2003 και 2004 του μέτρου, υποδιπλασίασε την κίνησή του ενώ ακολούθως σχεδόν την πενταπλασίασε. Η διαφορά αυτή εκτιμήθηκε ότι οφείλεται, στη διαπίστωση ότι το ΤΕΒΕ παρέλειψε την παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών. Το χρονικό διάστημα αφορά στα έτη 2001 - 2006, με έναρξη εφαρμογής της ηλεκρονικής υποβολής το 2003.


Τα δύο πρώτα έτη 2003 και 2004 της ηλεκτρονικής υποβολής των καταστάσεων στο ΤΕΒΕ υπήρξε μεγάλη πτώση του όγκου και της δαπάνης εξετάσεων στο ελεγχθέν εργαστήριο.


Αυτό συνέπεσε με την μείωση των δαπανών του ΤΕΒΕ για εργαστηριακές εξετάσεις στην Αττική


Ενώ το 2005 και 2006 υπάρχει μεγάλη αύξηση των δαπανών που κατευθύνθηκαν στη συγκεκριμένη μονάδα. Από τα παρατεθέντα στοιχεία, προκύπτουν οι ανεπάρκειες του συστήματος και η αδυναμία λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου με αποτελεσματικό τρόπο, από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, λόγω έλλειψης της βούλησης για την πραγματοποίηση τους για να μην θιγούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Από την μελέτη των στοιχείων του ΤΕΒΕ εκείνων των ετών, προέκυψε ότι το 25% των συμβεβλημένων ιατρών στην Αττική συνέγραφαν το 50 % των παραπεμπτικών, ενώ το 90% αυτών των παραπεμπτικών κατέληγε σε τρεις μεγάλες εργαστηριακές μονάδες.    Πρόσφατα και στο παρελθόν, διαπιστώθηκε ότι γιατροί συνταγογραφούσαν σε υπαρκτούς ΑΜΚΑ ανυποψίαστων ασθενών, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους, και μαζί με φαρμακοποιούς εξαργύρωναν στον ΕΟΠΥΥ τις συνταγές αυτές, επιβαρύνοντας το ταμείο πολλές χιλιάδες ευρώ Το γεγονός, είναι διαχρονικό φαινομένο που επαναλαμβάνεται συχνά. Οι πράξεις αυτές βέβαια, που είναι ποινικά κολάσιμες, δείχνουν πλασματική αύξηση της φαρμακευτικής, και όχι μόνο, δαπάνης και με πρόσχημα τη διαπίστωσή τους, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε οριζόντιες περικοπές των παροχών πλήττοντας τους ασφαλισμένους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.
Το φαινόμενο των πλαστών συνταγών, επεκτείνεται στις εργαστηριακές εξετάσεις και στα προσθετικά υλικά ορθοπεδικά, καρδιολογικά κλπ με την παραγωγή πλαστών παραπεμπτικών και την αναγραφή πλασματικών εξετάσεων και προσθετικών με πανομοιότυπο με τα φάρμακα τρόπο. Ασυνείδητοι γιατροί, πλαστογραφώντας υπογραφές ασθενών με την χρήση του ΑΜΚΑ ερήμην των ασφαλισμένων, εκδίδουν παραπεμπτικά κατά βούληση επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα εργαστήρια και οι έμποροι προσθετικών ακολούθως εισπράττουν το αντίτιμο από τον ΕΟΠΥΥ. Στον χορό των πλαστογραφήσεων, φαίνεται να ενέχονται και εργαστήρια που, γνωρίζοντας κωδικούς πρόσβασης κλινικών γιατρών, συνταγογραφούν τα ίδια κατά βούληση δαπανηρές εξετάσεις δι' ίδιον όφελος ερήμην των ασθενών. Αυτά τα φαινόμενα πλαστογράφησης συνταγών και παραπεμπτικών, ήταν δυσχερές να εντοπισθούν, την εποχή της χειρόγραφης συνταγής, ενώ σήμερα, την εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για όποιον έχει την πολιτική βούληση να σταματήσει την παρανομία ο εντοπισμός είναι ευχερής και χωρίς σημαντικό κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, εξασφαλίζοντας τεράστιο όφελος για τους ασφαλισμένους και προλαμβάνοντας την πλαστογράφηση πριν αυτή καν τελεσθεί.  Από τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν έλθει στη δημοσιότητα, εκτιμάται ότι το ύψος των πλαστών και πλασματικών εξετάσεων φαρμάκων και προσθετικών αγγίζει το 30 % περίπου των δαπανών για αυτές που σημαίνει ότι η σύλληψη της παρανομίας θα εξοικονομήσει περί το 1,2-1,5 δις ευρώ για το ασφαλιστικό σύστημα. Τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο ΕΟΠΥΥ που δεν έχει κάνει, αν και του έχει ήδη υποδειχθεί από διετίας και πλέον;
  • 1. Να διανείμει σε πρώτη φάση μια έξυπνη κάρτα στους ασφαλισμένους, η χρήση της οποίας θα είναι ατομική για τον κάθε ασφαλισμένο, με PIN που θα χρησιμεύει να ανοίγει ο γιατρός τον εκάστοτε ιατρικό φάκελο που αναζητεί, προκειμένου να συνταγογραφήσει φάρμακα ή εργαστηριακά ή ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η εισαγωγή του PIN, είναι η ηλεκτρονική απόδειξη της φυσικής παρουσίας του ασθενούς και φυσικά και της συνυπευθυνότητας του σε περίπτωση καταχρηστικής χρήσης. Το κόστος μιας τέτοιας κάρτας, δεν υπερβαίνει τα 10 λεπτά ανά ασφαλισμένο.
  • 2. Στο πρόγραμμα του e-prescription, μετά την καταχώριση του ΑΜΚΑ του ασθενούς, να προστεθεί η εντολή “δώσε PIN” προκειμένου ο γιατρός να εκδώσει συνταγή ή παραπεμπτικό. Το κόστος κτήσης και ενεργοποίησης της συσκευής ανάγνωσης της κάρτας και εισαγωγής PIN βαρύνει τον ιατρό.
  • 3. Φορολογικός μηχανισμός σήμανσης των συνταγών, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί τυχόν έκδοση συνταγών και παραπεμπτικών ερήμην του γιατρού η και κατ΄ εξουσιοδότησή του εκτός του ιατρείου του. Το κόστος κτήσης και λειτουργίας του μηχανισμού βαρύνει τον ιατρό. Συνταγές χωρίς την σήμανση δεν είναι έγκυρες, δεν εκτελούνται και δεν αμείβονται. Μελλοντικά, με σοβαρή παρέμβαση στα προγράμματα, οι “έξυπνες” κάρτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά, αποθήκευση και έλεγχο συνταγών, παραπεμπτικών και άλλων ιατρικών δεδομένων προκειμένου να καταργηθούν τα έντυπα παραπεμπτικά. Φυσικά με την online σύνδεση και την δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών και παρόχων, θα ελέγχεται, θα πιστοποιείται και θα αποδίδεται η δαπάνη άμεσα.
Ο ρόλος του φορολογικού μηχανισμού μπορεί να υποκατασταθεί από μια συσκευή POS που μπαίνει πλέον υποχρεωτικά σε όλους τους παρόχους υγείας και που με ειδικό λογισμικό θα αναγνωρίζει και θα διαβάζει τις τραπεζικές κάρτες που θα έχουν συνδεθεί εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και με τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου. Η χρήση της τραπεζικής κάρτας αντί μιας έξυπνης κάρτας υγείας κάνει απαγορευτικό την γνωστοποίηση του PIN στους γιατρούς που συνταγογραφούν . Αυτονόητο είναι ότι άτομα που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν κάρτα (κατάκοιτοι, ηλικιωμένο, ανήλικοι κλπ) θα συνδέεται το ΑΜΚΑ τους με την κάρτα του ατόμου που έχει την φροντίδα και επιμέλεια του με την συναίνεση της υπηρεσίας ελέγχου του συστήματος υγείας. Με την χρήση του POS θα περικοπεί η πλασματική συνταγογράφηση και η τυχόν φοροδιαφυγή που παρατηρείται.
Μια τέτοια εξέλιξη πλήρους μηχανογραφικής οργάνωσης, που προηγμένες χώρες της Δύσης έχουν από ετών εφαρμόσει, θα λύσει όλες σχεδόν τις παθογένειες ενός σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση για μια τέτοια εξέλιξη, που θα καταδείξει και θα απομονώσει αυτούς που επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας;

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Βεντούζες: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι




Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

.Συντάξεις των 150 ευρώ – Καταργείται η εγγυημένη σύνταξη


Δεν υπάρχει το όριο των 486 ευρώ, το ποσό της εγγυημένης σύνταξης δηλαδή, για όσους έκαναν αίτηση για σύνταξη πριν συμπληρώσουν τα 67 τους έτη.Οσοι συνταξιούχοι υπέβαλ]λαν αίτηση μετά την 1/7/2015 και είναι κάτω των 67 ετών πηγαίνουν στα ΑΤΜ και αντί για σύνταξη παίρνουν… φιλοδώρημα το οποίο πολλές φορές είναι και κάτω από 200 ευρώ.Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” με βάση το Μνημόνιο που υπογράφηκε από την κυβέρνηση καταργείται η εγγυημένη σύνταξη των 486 ευρώ για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το έτος πλήρους συνταξιοδότησης και έτσι για τους συνταξιούχους κάτω των 67 ετών που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιουλίου του 2015 το ποσό που δικαιούνται προκύπτει βάσει των ετών υπηρεσίας και των ασφαλιστικών εισφορών.Έτσι για έναν συνταξιούχο που βάση της προϋπηρεσίας του και των εισφορών του προκύπτει σύνταξη 150 ευρώ, το ποσό που λαμβάνει είναι αυτό χωρίς καμία άλλη ενίσχυση. Εάν απ’ τα έτη ασφάλισης το ποσό είναι 250 ευρώ, τότε η σύνταξη που λαμβάνει ως τα 67 έτη είναι αυτό και όχι τα 486 ευρώ της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης όπως προβλεπόταν έως τώρα.Μάλιστα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ το σοκ είναι διπλό καθώς εκτός της εγγυημένης σύνταξης οι συνταξιούχοι χάνουν πλέον και το ποσό των 220 ευρώ που λάμβαναν ως προνοιακό επίδομα.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

.Αυτός είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων – όλη η τροπολογία

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η τροπολογία για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ύστερα από το «πήγαινε-έλα» της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα, επανήλθε η διάταξη που προβλέπει ότι οι συντάξεις μέχρι και το 2020 θα υπολογίζονται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή ενώ ο δείκτης μισθών, θα χρησιμοποιηθεί από το 2021 και μετά.(εφόσον βεβαίως έχει αναπτυχθεί μέχρι τότε)Πρακτικά, με το που θα ψηφιστεί η τροπολογία θα επηρεαστούν τόσο οι καινούργιες συντάξεις που θα χορηγηθούν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου» όσο και η προσωπική διαφορά η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Με την ίδια τροπολογία παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους, από 1.3.2017 έως 28.2.2018. Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου. Επίσης, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τ. Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Προϋπόθεση για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ είναι να μην έχουν οφειλές προς το Ταμείο ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να τηρείται η ρύθμιση. Υπάρχει ξεχωριστή διάταξη που διευκρινίζει ότι από 1.1.17 και μετά, η εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ ανέρχεται στο 4% για όλους τους ασφαλισμένους.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΕΔΩ

.Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε – Συμπτώματα έλλειψης


βιταμίνη Β12

  • Παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12; Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν και η συνεπακόλουθη ανεπάρκεια στην συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα.

    Η βιταμίνη Β12 κάνει πολλά πράγματα για το σώμα σας. Τα πιο σημαντικά είναι ότι συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
    Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να την πάρετε από τροφές ζωικής προέλευσης, ή από συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, σε τακτική βάση. Το πόση ακριβώς βιταμίνη Β12 χρειάζεστε και οι διαιτητικές πηγές από τις οποίες πρέπει να την πάρετε εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή σας, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως παίρνετε.
    Συμπτώματα έλλειψης σε βιταμίνη Β12
    Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
    -Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
    -Ταχυπαλμία και δύσπνοια
    -Χλωμό δέρμα
    -Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
    -Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
    -Απώλεια όρασης
    -Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά
    Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
    Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12
    -Αχιβάδες: 84,1 μικρογραμμάρια (μγρ) ανά 85 γραμμάρια (γρ)
    -Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
    -Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
    -Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
    -Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
    -Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρ
    -Τόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
    -Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
    -Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
    -Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
    -Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
    -Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
    -Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
    Βιταμίνη D: Πού θα την βρείτε – Πόση χρειάζεστε ανά ηλικία – Τι να προσέχετε
    Βιταμίνη C: Με ποιες ασθένειες συνδέεται – Κίνδυνοι – Δοσολογία [vid]
    Αναιμία: Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμινών που πρέπει να σας θορυβήσουν
    Βιταμίνη D: Με ποιες ασθένειες συνδέεται – Κίνδυνοι – Δοσολογία [vid]
    Πόσο καλό κάνουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 στους ηλικιωμένους;

    .Επιδρούν τα φάρμακα στη διατροφή σας; Πολλά άτομα άνω των 50 έχουν μακροχρόνιες ή χρόνιες διαταραχές όπως υψηλή πίεση ή αρθρίτιδα και παίρνουν καθημερινά φάρμακα.

    Ορισμένα φάρμακα είναι πιθανό να επηρεάσουν την απορρόφηση ή την επεξεργασία μιας θρεπτικής ουσίας από τον οργανισμό,ενώ αντίθετα άλλα να την εντείνουν.Υπάρχουν όμως και μερικές θρεπτικές ουσίες, από την άλλη που εμποδίζουν ή βελτιώνουν τις επιπτώσεις του φαρμάκου.Αν παίρνετε φάρμακα, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας θα μπορούν να σας πούν ποιές είναι εκείνες οι τροφές ή οι θρεπτικές ουσίες που προκαλούν αλληλεπιδράσεις.
    Πιο κάτω βρίσκονται οι πιο κοινές αλληλεπιδράσεις.
    Αναλγητικά:Αντιδρούν με αλκοόλ.
    Επιπτώσεις:επιβλαβές για το συκώτι.
    Τι μπορείτε να κάνετε:να αποφύγετε το αλκοόλ.
    Αντιβιοτικά:Αντιδρά με:ασβέστιο και βιταμίνη Κ και βιοτιίνη.
    Επιπτώσεις:Μείωση απορρόφησης,παρέμβαση στην παραγωγή της βιταμίνης Κ στο έντερο.
    Τι μπορείτε να κάνετε?Λήψη με άδειο στομάχι και λήψη κάποιου πολυβιταμινολυχου συμπληρώματος.
    Αντιπηκτικά:Αντιδρά με τροφές με βιταμονη Κ και συμπληρώματα βιταμίνης Ε.
    Επιπτώσεις: Μείωση ή αύξηση αποτελεσματικότητας.Αναλόγως ,θα πρέπει να αποφύγετε ή να αυξήσετε την δόση της βιταμίνης Κ.
    Αντιυπερτασικά και διουρητικά.Αντιδρά με κάλιο και μαγνήσιο.
    Επιπτώσεις: Άυξηση απώλειας καλίου και μαγνησίου.Μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο.
    Αντιφλεγμονώδη. Αντιδρά με αλκοόλ.
    Επιπτώσεις: Επειδείνωση της αιμορραγίας απο το στομάχι. .Θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ.
    Φάρμακα για μείωση της χοληστερίνης.Αντιδρά με οποιαδήποτε τροφή. Άμεση επίπτωση είναι η άυξηση της απορρόφησης του φαρμάκου.Θα πρέπει να τα παίρνετε μαζί με το φαγητό σας.
    Στεροειδή.Αντιδρούν με ζάχαρη και νάτριο(αλάτι)
    Επιπτώσεις: Άυξηση του σακχάρου στο αίμα.Πιθανή κατακράτηση υγρών.Θα πρέπει να μειώσετε τα γλυκά και τα αναψυκτικά και να περιορίσετε το αλάτι.

    Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

    .SOS...Να χάσουν 1.200 ευρώ το χρόνο οι συνταξιούχοι θέλει το ΔΝΤ


    Στα όριά του φέρεται να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Το μόνο θετικό η υποχώρηση του Ταμείου για το 2018 καθώς δέχτηκε πλεόνασμα 3% το 2016 λέει κορυφαίος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ - «Ψήνεται» επέκταση του μνημονίου για 1 χρόνο
    Με διαφωνίες σε όλα τα μεγάλα θέματα μπαίνουν την Δευτέρα στην έβδομη μέρα οι επαφές κυβέρνησης - Θεσμών στην Αθήνα χωρίς ορατή προοπτική συμφωνίας ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου - εκτός κι αν γίνει ένα θαύμα... Σήμερα αναμένονται επαφές των τεχνικών κλιμακίων το πρωί και συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής το απόγευμα. Το μεσημέρι αναμένονται πολιτικές διεργασίες και συντονισμός σε επίπεδο κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται έντονα δυσαρεστημένος με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα (μεταξύ άλλων) για τις πιέσεις που δέχεται από το ΔΝΤ για τα μέτρα του 2019 ύψους 3,6 δισ. ευρώ με περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων. Τα μέτρα αυτά, αν εφαρμοστούν άμεσα και συνδυαστικά όπως τα ζητάει το Ταμείο, θα αφαιρέσουν πραγματικό εισόδημα 1.000 ως 1.200 ευρώ το χρόνο από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πηγές και από τις δύο πλευρές πιστοποιούν ότι κυβέρνηση και Θεσμοί διαφωνούν ακόμη και σε αυτά που υποτίθεται ότι συμφώνησαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα. Αχτίδα φωτός είναι πάντως η αναφορά κορυφαίου παράγοντα του οικονομικού επιτελείου στο «Πρώτο Θέμα» ότι το «το ΔΝΤ υπό το βάρος της πραγματικότητας και της δικής μας τεκμηρίωσης έχει υποχρεωθεί να δεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ». Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του 2016 ήταν μόλις 0,5% του ΑΕΠ. Η επιβεβαίωση της υπέρβασης του στόχου κατά 2,5% του ΑΕΠ, το αργότερο στις 21 Απριλίου από την Eurostat, εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει και το τελευταίο επιχείρημα από την πλευρά του Ταμείου για τη λήψη μέτρων από το 2018. Μέχρι πρότινος η εκπρόσωπός του στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου συνέχιζε να πιέζει ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν έθετε επίμονα ερωτήματα για τα ελληνικά στατιστικά κάνοντας έξαλλους τους Ευρωπαίους που στηρίζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της Eurostat. Μόνο προς την ΕΛΣΤΑΤ έχουν σταλεί 12 αιτήματα για διευκρινίσεις καθώς και παρατηρητής του Ταμείου στην Αθήνα κατά τις επίσημες διαδικασίες συνεννόησης με την Eurostat.
    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι εξής διαφωνίες:
    - Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν βρήκαν κοινό έδαφος ούτε καν για το μηχανισμό πυροδότησης των αντισταθμιστικών μέτρων το 2019.
    - Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και για το περιεχόμενο των αντίμετρων. Οι Θεσμοί απορρίπτουν όλα τα στοχευμένα μέτρα (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στο ρεύμα) και επιμένουν σε αναπτυξιακά μέτρα και μειώσεις υψηλών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
    - Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει το κόψιμο των συντάξεων από το 2020 και σε δόσεις αλλά το ΔΝΤ επιμένει σε περικοπή «μπαμ και κάτω» το 2019 οριζόντια και χωρίς προστασία των χαμηλών. Έτσι μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου προκύπτει η πιθανή απώλεια εισοδήματος των 1.200 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
    - Το ΔΝΤ διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» όπως το εννοεί η κυβέρνηση, δηλαδή την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής οικονομίας που μίλησε στο 2ο Φόρουμ των Δελφών το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι αναμένει συμφωνία ως την Παρασκευή και ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να περιγράψουν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο αν η τρόικα δεν φύγει «μια και καλή» την Τρίτη ή την Τετάρτη και επιστρέψει στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης τότε υπάρχει πιθανότητα να... συμβεί το θαύμα. Δηλαδή να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level-agreement) πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Αν δεν γυρίσουν όμως μετά το EWG της Πέμπτης πάμε για Απρίλιο και πιθανόν Μάιο.
    Έρχεται επέκταση «σωσίβιο» για 1 χρόνο
    Όπως πληροφορείται το «Πρώτο Θέμα», σε περίπτωση που οι διαδικασίες τραβήξουν κι άλλο, οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να μελετούν την παράταση του μνημονίου κατά 1 έτος με ένα νέο μίνι πρόγραμμα που για την ώρα αποκαλείται «πρόγραμμα αλληλεγγύης» ή «σωσίβιο». Τα λεφτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα 19 δισ. ευρώ που δεν χρειάστηκαν από το Μνημόνιο 3 για τις ανάγκες των τραπεζών, συν 5 με 6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η λογική του προγράμματος αυτού θα είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές έχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο.

    Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

    .Το ελληνικό βότανο που προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη


    βότανα

  • Το να χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι), αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας ταυτόχρονα.

    Ένα βότανο που χρησιμοποιούμε εκτενώς στην μεσογειακή κουζίνα είναι και ο μαϊντανός.
    Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν:
    • 4 θερμίδες
    • 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης
    • 0,1 γραμμάρια λίπους
    • 0,6 γραμμάρια υδατανθράκων
    • 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και
    • 0,1 γραμμάρια ζάχαρης
    Επίσης παρέχουν:
    • το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ
    • το 22% της βιταμίνης C και
    • το 17% της βιταμίνης Α
    Βότανο: Οφέλη του μαϊντανού για την υγεία του ανθρώπου
    Πρόληψη του καρκίνου
    Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια (είδος μούρων) είναι μεταξύ των τροφών με την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια.
    Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα.
    Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον.
    Πρόληψη του διαβήτη
    Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες τύπου “in vitro” σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
    http://www.medicalnewstoday.com
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
    Διαβήτης: Τα ελληνικά βότανα που τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά
    Τα βότανα που “σώζουν” από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
    Βρήκαν το βότανο που μειώνει 45% το περιττό σωματικό βάρος
    Το μπαχαρικό που ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις